2024. április 19., péntek

Életet a szenzációért!

Amint a politikai események holtpontra kerülnek, vagy éppen el kell vonni a polgárok figyelmét egy-egy botrányról, a bulvárlapok színre lépnek és nem kímélve az emberi sorsokat, meglovagolva egy-egy tragédiát, beindítják a gépezetüket. Szenzációéhes világunkban, amikor egymás nyomorát elemezve feledkezünk meg a sajátunkról, nincs nehéz dolguk, csak minél jobb címek kellenek, megbotránkoztató fotók és olyan történetek, amelyek (teljesen mindegy, hogy igazak vagy sem) fenntartják az olvasó figyelmét. A recept egyszerű és mindig beválik.

Így történt ez legutóbb is, amikor egy 12 éves kislányt rabolt el egy visszaeső, erőszakos bűnöző, egy pedofil, aki eddig több áldozattal és viszonylag enyhe büntetéssel a háta mögött, szerepel szinte hetek óta a bulvárlapok címlapján. Ugyanakkor abból, hogy napokig a kislány keresésére több energiát fordított a bulvármédia, mint egyébként szokott, hiszen sajnos az elmúlt évben sem ez a kislány volt az első áldozat, már tudni lehetett, hogy ő egyben egy nagyobb gépezet áldozata is. Nem vagyok az összeesküvés-elmélet híve, és végül is a történet legfontosabb mozzanata az, hogy a kislányt megtalálták, hogy visszatérhetett a családjához, és csak reménykedni tudok abban, hogy kap majd olyan segítséget, amivel feldolgozhatja a történteket, mégis felmerül a gyanú bennem is.

Az újévet ugyanis a kislány, a közvélemény megnyugtatásával már otthon tölthette, az ortodox karácsony pedig mindenki számára békés lehetett, hiszen a bűnöző is előkerült. Ha előre kitervelt forgatókönyv részei a dátumok és az események, legyen az teher az illetékes szervek lelkiismeretén. Az viszont, hogy a bulvármédia miként tájékoztat az elfogott személy elfogását követő eseményekről, számos kérdést felvet. Egyrészt hogyan jutottak hozzá a bántalmazó és emberrabló az ügyésznek adott vallomásához? Másrészt pedig ki döntött úgy, hogy ennek a kislánynak az életét teljesen tönkre kell tenni? Vajon a januári példányszám eladási mutatói vannak az egész hátterében, vagy ezek mögé kell tekinteni?

Az erkölcsi felelősségről felesleges szólni. A bulvárlapok koncepcióját nem mi találtuk ki, csupán a világban működő rendszert honosítottuk meg. Ám még rájuk is vonatkoznak szabályok. Azt, hogy a bulvárlapok lehozták az emberrabló vallomásának egyes részleteit, elítélte az összes illetékes szerv, az újságíró-egyesületek és szervezetek, a tájékoztatási minisztérium, a nemek egyenjogúságával foglalkozó kormánytestület, a nemek egyenjogúságának védelmi biztosa, a politikai pártok, sőt az államfő is, felelősségre viszont valósan senki nem vont senkit. Végül a Belgrádi Emberjogi Központ tett bűnvádi feljelentést az ügyészségen dolgozó személy ellen, aki átadta a médiának a vallomást.

A felelősség azonban nem itt ér véget. Legalábbis nem kellene. Mert ahogy más esetben felelősségre tudtak vonni médiumokat, vegyük példának a NIN hetilapot, miután egy olyan fotót tett a címoldalra, amelyen egy puska csöve éppen az államfőre irányult, és ezt merényletre való felhívásnak tekintették egyesek, ami miatt meghurcolták a lapot (tegyük hozzá, hogy éppen a bulvárlapok segítségével), a törvénysértést is büntetni kellene. Hiszen a bűnvádi eljárást szabályzó törvény foglalkozik a kiskorúak védelmével, és a nyilvánosság tájékoztatásáról szóló törvény is külön figyelmet szentel a kiskorúak védelmére. A kulturális és tájékoztatási minisztérium bejelentése szerint, ez utóbbi törvényre hivatkozva, szabálysértési eljárást indítottak az érintett bulvárlapok ellen, hozzátették ugyanakkor azt is, hogy a bulvárlapok okozta kárt nem lehet a lapok megbüntetésével helyre hozni, és ezzel a mondattal jelezték is az eljárás végkimenetelét.

A szakemberek rámutattak, a büntetőjogi törvény nem ad lehetőséget arra, hogy az ügyészség eljárást indítson a lapok főszerkesztői ellen (persze ennek is megvan a miértje, hiszen ezt akár a média befolyásolására, sakkban tartására is fel lehetne használni), egyedül a magánper indítását irányozza elő a jogszabály. Ezzel viszont a sértett, illetve a családja valószínűleg nem fog élni. De még ha pert indítanának a bulvárlapok ellen, a büntetések rendkívül alacsonyak. Vagyis immár sokadik alkalommal egy újabb fiatal életet darált be a bulvársajtó morzsolója.