2024. március 28., csütörtök

Egy hely a tartalmas beszélgetéseknek is

Számos rendezvény megtartásával és egy új szakosztály megalakításával búcsúzott az óévtől a Lányi Ernő IME

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, a Népkör után, Szabadka második legrégebbi folyamatosan működő kulturális szervezete, amely számos rendezvényt tart városunkban. Az egyesület öt szakosztállyal – a Veronika népdalkör, a Cserebogarak ifjúsági citerazenekar, a Gránátalma hímzőszakkör, az Argaro együttes és a Hang komolyzenei szakosztály – működik. Közülük az egyik az elmúlt évben alakult meg. Az egyesület elmúlt évét Mihályi Katalin, a Lányi Ernő IME elnöke értékelte lapunk számára.

Az egyesület székháza az elmúlt évekhez hasonlóan a 2019-es évben is számos színvonalas rendezvény helyszíne volt. Közülük Mihályi Katalin kettőt emelt ki. Az egyik Ady Endre halála 100. évfordulójának emlékére szervezett műsor volt, amelyen az Argaro együttes és Molnár Zoltán színművész lépett fel.

– A doroszlóiak karácsonyi műsorát is külön kiemelném. Három éve szervezünk az ünnepek tájékán olyan rendezvényt, melynek során a szabadkai közönségünk falusi adventi és karácsonyi szokásokkal ismerkedhet meg. Először a gombosiak tartottak nálunk karácsonyi műsort, majd 2018-ban a kupuszinai népszokásokba nyert közönségünk betekintést, az elmúlt évben pedig a doroszlóiak mutatták be betlehemezésüket és bölcsőkézésüket. Ezeket a karácsonyi műsorokat fontosnak tartjuk a tömb- és a szórványmagyarság, valamint a város és a falu kapcsolatának szempontjából – nyilatkozta az egyesület elnöke.

Emellett egy új beszélgetős műsorsorozatot is útjára indított az egyesület Ő(k) a jövő(k) címmel, amely fiatal tehetségeket mutat be a közönség számára. Miklenovics Aranka elsőként Torok Orsolyával, a Cserebogarak ifjúsági citerazenekar vezetőjével beszélgetett. A műsorsorozat idén is folytatódik. A fentiekhez Mihályi Katalin hozzátette, hogy ezeknek a rendezvényeknek nem pusztán a szórakoztatás a célja, hanem a közösségépítés is.

– Közönségünk megszokhatta, hogy székházunkban minden hónapban egy, de gyakran két alkalommal, vasárnap 17 órakor valamilyen rendezvényt szervezünk. Ezen rendezvényekkel kapcsolatban egy fontos dologra döbbentem rá. Az események végén közönségünk nem megy el, hanem még legalább egy órát tölt székházunk próbateremében és kötetlen beszélgetés alakul ki közöttük. Tehát székházunk nemcsak rendezvényhelyszín, hanem közösségi tér is egyben, amely helyet biztosít a tartalmas beszélgetéseknek – mutatott rá az egyesület elnöke.

Az egyesület szempontjából az elmúlt év mégis arról marad emlékezetes, hogy Hang elnevezéssel megalakult az egyesület legújabb, komolyzenei szakosztálya. A szakosztály létrejötte a Lányi Ernő IME egyik népszerű rendezvényéhez, a Muzsikáló udvar nevet viselő komolyzenei hangversenyhez kötődik, amelyen a szabadkai származású, illetve a városunkban élő fiatal zenepedagógusok és pályatársaik lépnek fel. Erre általában augusztus utolsó hétvégéjén kerül sor. A koncert különlegességét az adja, hogy a hangversenynek, kivételesen, nem az egyesület székháza, hanem a Szabadkai Városi Múzeum udvara ad otthont. A koncert résztvevőiből alakult az új szakosztály. Az egyesület elnöke a fentiekhez hozzátette, hogy Németh György zongoraművésznek van egy Lányi Ernő zongoraműveiből készült összeállítása, amely a Hang egyik műsorának anyagát fogja képezni. Lányi mellett az új szakosztály tagjai a jövőben híres magyar zeneszerzők, mint például Bartók Béla, műveiből készítenek programokat a közönség számára.

Az új évvel kapcsolatban Mihályi Katalin elmondta, hogy a 2020-as esztendő jól kezdődött az egyesület számára, ugyanis a magyar kultúra napja alkalmából Sebők Valéria, a Gránátalma hímzőszakkör vezetője veheti át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség plakett díját, a fonott csipke újbóli meghonosításáért, a bácskai fehér hímzés népszerűsítéséért tájainkon. A Veronika népdalkör tagjai számára is emlékezetesnek ígérkezik az új esztendő. Ők május végén erdélyi körúton vesznek részt, melynek során fellépnek a csíksomlyói búcsú első napján, Székelyudvarhelyen és a parajdi sóbányában. A körút az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Programjának köszönhetően valósul meg.

Mindenkit, aki a fentiek alapján kedvet kapott ahhoz, hogy részt vegyen az egyesület munkájában, a tagok szívesen látják.

– Népdalkörünk tagjai főleg nyugdíjasok, de vannak köztük fiatalok is. Ha valaki úgy gondolja, hogy szeretne Muhi Melinda vezetésével heti egy alkalommal jó társaságban magyar népdalokat, főleg vajdasági magyar népdalokat énekelni, akkor várjuk szeretettel. A citerazenekarba is szeretnénk újabb fiatal tagokat felvenni, mert közöttük vannak olyanok, akik idén már érettségiznek, és hamarosan más városban folytatják tanulmányaikat, de bármely szakosztályunk nyitott mindenki számára. Bátran csatlakozzanak hozzánk! – mondta Mihályi Katalin.