2024. április 20., szombat

Balesetek a szabadkai utakon

Fel kell készülni a csökkent látási viszonyokra

Hétfőn reggel sűrű ködre ébredhettek a szabadkaiak, és a köd a nap folyamán sem szállt fel, így a közlekedésben résztvevőket nehezített látási viszonyok fogadták, amit tovább nehezített az időnkénti ködszitálás és hószállingózás, nem beszélve arról, hogy a nedves időben az utak is csúszóssá váltak. Mindez kihatott arra, hogy Szabadkán és környékén több baleset is történt, amelyek során elsősorban anyagi károk keletkeztek, de az egyik balesetben egy 15 éves fiú könnyebb testi sérüléseket szenvedett.

A subotica.com internetes hírportál tudósítása szerint a reggeli órákban Sándorban egy autó elgázolt egy 15 éves fiút, aki a zebrán kelt át az úton. Az eset 6.30-kor történt a NIS benzinkút közelében, és az autó, valamint a sofőrje megállás nélkül távozott a helyszínről. A fiú könnyebb testi sérülésekkel, néhány véraláfutással megúszta a történteket. A rendőrség rövid idő alatt azonosította a személygépjármű sofőrjét, aki ellen bűnvádi feljelentést tesznek baleset okozása, valamint segítségnyújtás elmulasztása miatt.

A délelőtt folyamán további két baleset történt, amelyek során több személygépjármű is megsérült. Az egyik a Szabadka és Palics között húzódó útszakaszon történt, az Ondaplast vállalat, illetve Nagyradanovác bejárata közelében. A szerencsétlenségben két autó komoly anyagi károkat szenvedett. A másik balesetre Szabadka központjában került sor. A Đuro Đaković és a Vasa Stajić utca kereszteződésénél szintén két autó ütközött egymásnak.

A Szerbiai Autó-Motoros Szövetség tudósítása szerint az ország, illetve Vajdaság legnagyobb részén köd nehezíti a forgalmat, ami nedvessé teszi az utakat, és ez a faggyal párosulva csúszóssá teszi azokat. Ennek következtében megnövekszik a féktávolság, és akár tömeges karambol is keletkezhet. A szövetség fokozott óvatosságra inti az autósokat, akiknek azt javasolja, hogy ha tehetik, csak 10 és 16 óra között keljenek útra, és tartsanak nagyobb követési távolságot. Mindemellett arra kérik a járművezetőket, hogy haladási sebességüket alakítsák az útviszonyoknak megfelelően.

A fokozott óvatosság nem csupán a személygépjárművek esetében javallott, hanem a közlekedés minden résztvevője részéről elengedhetetlen. Gyalogosan, illetve kerékpárosan is a szabályok szigorú betartása szükségeltetik. Fontos, hogy gyalogosan és kerékpárral is csak az arra kijelölt részen, tehát a zebrán keljenek át az úttesten, és csakis miután megbizonyosodtak arról, hogy az átkelés biztonságos. A kerékpárosok helyzetén sokat javít a biciklilámpák használata, valamint láthatósági mellény viselése.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése alapján az elkövetkező időszakban folytatódik a jobbára száraz és stabil időjárás, ugyanakkor a délelőtti órákban szinte mindenhol lehet ködre számítani. Az előttünk álló napokban a legalacsonyabb nappali hőmérséklet fagypont alatt várható, ami jegesedést okozhat az utakon. A hőmérők higanyszála napközben fagypont fölé emelkedik. A hőmérséklet kicsivel a sokéves átlag felett alakul, szerdán egyes helyeken akár nyolc fok is lehet.