2024. április 26., péntek

Megkezdődtek a felkészülések

A TSC labdarúgói a téli pihenőt követően megkezdték az előkészületeket a bajnoki folytatásra. Palágyi Szabolcs igazgató elmondta, a cél a rájátszásba jutni, amit már a nyolcadik hely is garantálna, de az első négy hely egyike egyben az európai porondon történő bemutatkozást is jelentené. Erre reális esélye van a legmagasabb rangfokozatban újonc gárdának, hiszen az őszi idényt – ragyogó teljesítménnyel – az ötödik helyen zárták.

Indulás az edzésre! (Tóth Péter felvétele)

Indulás az edzésre! (Tóth Péter felvétele)

Az orvosi vizsgálatokat és teszteléseket követően most már intenzív edzési program szerint készülnek, napi két edzést tartanak az akadémián. A csapat több barátságos edzőmérkőzést is játszik majd. Január 18-án az akadémia pályáján 13 órától a szabadkai Spartacus lesz az ellenfél, majd január 20-ától kéthetes törökországi edzőtábor következik. Barátságos mérkőzéseket játszanak ott is a szkopjei Vardar, az ukrán Dnyipro, a boszniai Tuzla együttese, valamint a dán Sønderjysk csapata ellen. Az első tavaszi szuperligás bajnoki fordulóban idegenben az Inđija ellen lépnek majd pályára február 15-én. Előtte a főpróbának szánt edzőmérkőzésen a fővárosi Voždovac lesz az ellenfél, szintén az akadémia pályáján.

Az igazi átigazolási időszak még csak most kezdődik, de Szabó Zoltán vezetőedző elmondta, hogy Đuro Zec után a 21 éves Vasilije Đurić a második igazolás. A fiatal középpályás a Sinđelić csapatától érkezett. A keretből távozott Ersan Rovčanin, és valószínűleg Vladimir Branković is elhagyja a TSC-t. A Törökországba utazó 27 tagú keretnek tagja öt olyan játékos is, akik az utánpótláscsapatban mutatott teljesítményük alapján utazhatnak.

Az első edzés előtt az akadémia kupolatermében Zsemberi János, a TSC elnöke, valamint Palágyi és Szabó fogadta a játékosokat, és ismertették a terveket meg a programot. Azt megelőzően sajtótájékoztató keretében Sinkovits Dávid középpályás, Nenad Lukić, a csapat és egyben a Szuperliga legjobb góllövője, Dejan Miličević csatár és Đuro Zec, az újonnan igazolt szélső nyilatkozott arról, hogyan tekintenek az előttük álló kihívásokra. Mindannyian bizakodóak, de azt is hangsúlyozták, hogy nem lesz könnyű a kiegyensúlyozott Szuperligában egyik mérkőzést sem megnyerni. Lukić azt is elmondta, hogy voltak megkeresések, de a szerződése a TSC-hez köti, és egészen biztosan marad ennél a csapatnál, ami azt jelenti, a szurkolók bízhatnak abban, hogy további szép találatokkal járul majd hozzá a csapat sikereihez.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy jó tempóban épül a városi stadion helyén a TSC centerpályája, és a tervek szerint 2020 őszére már alkalmas lesz a helyszín, hogy a csapat ott fogadja szuperligás ellenfeleit, addig pedig a zentai városi stadionban játssza a hazai bajnoki mérkőzéseit.

…ÉS SZABADKÁN

A Spartacus labdarúgói is elkezdték a felkészülést. A kék-fehérek a 8. helyen zárták az őszt, és bíznak benne, hogy a bajnokság végén is benne lesznek az első nyolcban, ami azt jelentené, hogy a rájátszásban a felsőházban szerepelnének. Az első edzésen 42 labdarúgó jelent meg, akik abban reménykednek, hogy rajta lesznek a törökországi edzőtáborba utazók listáján.

Nikola Simović klubelnök az edzés előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy elégedett a csapat őszi szereplésével, hiszen a Spartacus a legfiatalabb átlagéletkorral rendelkező csapatok között van a ligában. „Ebben az idényben több, hasonló játékerőt képviselő csapat ugyanazt a célt tűzte ki maga elé, ez pedig a legjobb nyolc közé jutás. Amennyiben megismételjük az őszi idény utolsó öt fordulójában nyújtott teljesítményünket, akkor elképzeléseinket megvalósíthatjuk” – emelte ki.

Az átigazolási időszakban eddig ketten, Mladenović és Obradović hagyták el a klubot (előbbi klubot keres, utóbbi az NB I.-es Kisvárdában folytatja pályafutását), de még néhány távozó esedékes. A csapatba visszatért a japán Noboru Simura, aláírta első profi szerződését a 18 éves Aleksandar Vidović, és nagy a valószínűsége annak, hogy visszatér Szabadkára a klub korábbi játékosa, Nemanja Nikolić, aki legutóbb a Vojvodina együttesében szerepelt.

Ljubiša Dunđerski sportigazgató örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a fiatal, tehetséges játékosok továbbra is a Spartacust választják. „Labdarúgó-iskolánk kiválóan működik, aminek bizonyítékaként az ifjúsági csapatból hét játékos ma itt van velünk, a felnőttcsapat edzésén. Büszke vagyok az elmúlt három év munkájára, és arra is, hogy játékosaink iránt állandó érdeklődés nyilvánul meg. Az sem lesz nagy probléma, ha nem kerülünk a nyolcba, fontosabb, hogy a Spartacusnak van jövője” – mondta Dunđerski.

Vladimir Gaćinović vezetőedző elmondta, hogy hosszú pályafutása alatt egyszer sem fordult még elő vele, hogy ennyi játékossal kezdte a felkészülést. „A hosszú listát csökkentenünk kell, hiszen Törökországba harminc játékos utazik majd. Addig két felkészülési mérkőzést játszunk, előbb a TSC csapatával, majd a Vojvodinával 22-én. Antalyában erős orosz és ukrán csapatokkal mérkőzünk majd, és valós képet kapunk arról, hol és milyen szinten tartunk.”