2024. április 25., csütörtök
XIV. FÉRFI EB

Szenzációs magyar nyitány

Gulyás csapata megverte Oroszországot a halálcsoportban – Szerbia kikapott és biztosan búcsúzik
A 21 éves Szita Zoltán négy gólt lőtt az oroszoknak (Fotó: Beta/AP)

A 21 éves Szita Zoltán négy gólt lőtt az oroszoknak (Fotó: Beta/AP)

Minden várakozást felülmúlt a magyar válogatott kezdése a svéd–osztrák–norvég rendezésű, olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-Európa-bajnokságon. Gulyás István legénysége a malmői E jelű halálcsoportban először Oroszországgal találkozott, és a teljes mérkőzésen színvonalas kézilabdát mutatva, a második félidőt végig vezetve 26:25-re diadalmaskodott. A fiatal játékosokkal teletűzdelt, tudatosan hosszabb távra alapozó magyar válogatott korántsem ijedt meg az esélyesebb riválistól. Az első félidőben egy tízperces halványabb időszakot leszámítva a magyarok diktálták az eredményt, a második félidőben Oroszország már egyszer sem vezetett. A rutinos Balogh Zsolt vállalta a vezér szerepét, tökéletesen hetesezve (5/5) összesen 7 góllal mutatott példát a fiatalabb társaknak, akik csapatként is szépen muzsikáltak. A beálló Bánhidi Bence 4 gólt lőtt, és több hetest is kiharcolt, Szita Zoltán 4 átlövése talált utat az orosz kapuba, de Bóka (3), Győri (3) és Ligetvári (2) is jelentős gólokat szerzett. Az idegtépő végjátékban a kissé kapkodó magyarok 25:21-es előnyt engedtek ki, Koszorotov egyenlített (25:25), majd Balogh kulcsfontosságú hetese visszahozta a vezetést. Az utolsó támadást az oroszok vezették, ám a klasszis balszélső Dibirov lövését az addig is kiválóan védő Mikler Roland győzelmet érően hárította.

A magyaroknak egy újabb meglepetésgyőzelem a középdöntőt jelentené, ami bőven elvárásokon felüli eredmény lenne. Ma 20.30-tól az olimpiai és világbajnoki címvédő Dánia, szerdán 18.15-től Izland lesz az ellenfél.

Szerbia kiesett

Nenad Peruničić csapatának idő előtt elszálltak továbbjutási esélyei. A Sasok az A csoport 2. fordulójában Montenegróval néztek szembe Grazban, ahol a Fehéroroszország elleni pofont követően kötelező volt a győzelem – ahogyan Montenegrónak is, hiszen a déli szomszéd Horvátországtól kapott ki a nyitókörben. A szerbek hamar hátrányba kerültek a rendkívül fizikális, kevés gólt hozó összecsapáson, a beálló Grbović vezette montenegróiak az első félidő nagy részében 2-3 találattal vezettek. A pihenőig Kukić és Radivojević 3-3 gólt lőtt, főleg nekik köszönhetően Montenegró csak minimális előnnyel fordult (11:10). A folytatásban Szerbia kapta el jobban a fonalat, 16:13-ra ellépett, ám Montenegró egy 8 perces szerb gólcsendet kihasználva 4:0-val fordított (17:16), ahonnan a Sasok már nem tudtak fordítani.

Eredmények, 1. forduló, B csoport: Ausztria–Csehország 32:29, Észak-Macedónia–Ukrajna 26:25. D csoport: Norvégia–Bosznia-Hercegovina 32:26, Portugália–Franciaország 28:25. E csoport: Magyarország–Oroszország 26:25, Izland–Dánia 31:30. F csoport: Svédország–Svájc 34:21, Szlovénia–Lengyelország 26:23. 2. forduló, A csoport: Montenegró–Szerbia 22:21, Horvátország–Fehéroroszország 31:23. A sorrend: Horvátország 4, Fehéroroszország és Montenegró 2, Szerbia 0 pont. C csoport: Spanyolország–Németország 33:26, Hollandia–Lettország 32:24. A sorrend: Spanyolország 4, Németország és Hollandia 2, Lettország 0 pont.