2024. április 16., kedd

Costa-Gavras ismét a hazájában forgatott

A Görögországot 2015-ben sújtó gazdasági válság politikai háttere elevenedik meg Costa-Gavras Adults in Room című új filmjében: vagyis az a fél éves időszak, amikor Alekszisz Ciprasz vezetésével új kormány állt fel Athénban. A film Ciprasz pénzügyminisztere, Jannisz Varufakisz önéletrajzi könyve alapján készült, s a kultikus rendező, több mint fél évszázad után szülőhazájában, anyanyelvén készítette el alkotását. A film világbemutatója a Velencei Filmfesztiválon volt, de szerepelni fog a 48. belgrádi FEST-en is, amikor is a rendezőt a filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért a filmfesztivál Belgrádi Győztes díjával is kitüntetik.

A rendkívül izgalmas politikai thriller a 2015-ös gazdasági válság kulisszatitkait leplezi le, amelyben Gavras a zárt ajtók mögötti történések bemutatására törekszik, amiről a nyilvánosság szinte semmit sem hallott.

– Az ötvenes évek elején elhagytam az országomat, mert akkoriban a hozzám hasonló fiatalok alá voltak rendelve az akkor uralkodó teokratikus demokráciának. Emigránsként Franciaország lehetővé tette legvadabb álmaim megvalósítását. Tíz évvel ezelőtt a görög válság olyan helyzetbe döntötte szülőhazámat, mint ami miatt fiatalként elhagytam az országot, s ez arra ösztönzött, hogy e filmen keresztül még egyszer kifejezem lázadásomat – nyilatkozta a Danas belgrádi napilapnak a 86 éves filmrendező.