2024. április 19., péntek

Jóval nagyobb keretösszeg

Szabadkán tartott tájékoztatót a Bethlen Gábor Alap

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szekeres László Alapítvány ma tájékoztató napot tartott Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A pályázatokról Pappné Popovics Judit, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati programok osztályának vezetője, Hegedűs Ferenc informatikus és Illényi Éva Mária projektmenedzser adtak tájékoztatást az érdeklődőknek. Az intézmények, az egyesületek és a civil szervezetek képviselői három pályázat közül választhatnak. A magyar kultúráért és oktatásért című központi és regionális pályázat, valamint a 2020. évi Ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységének támogatása elnevezésű pályázat kiírása áll a pályázók rendelkezésére.

Pappné Popovics Judit, Hegedűs Ferenc és Illényi Éva Mária

Pappné Popovics Judit, Hegedűs Ferenc és Illényi Éva Mária

– Az előző év végéig 80 millió forint került kiosztásra. Ez körülbelül 622 pályázatot jelent, amelyből 439 támogatott pályázónk volt. A legkisebb támogatási összeg 120 000 forint volt, a legnagyobb pedig 300 000 forint. Ettől az évtől kezdve teljesen megváltozott ez a támogatási rendszer. Eddig kis összegű pályázatoknak neveztük, mostantól pedig regionális pályázatoknak. A legkisebb összeg, amelyre lehet pályázni, 300 000 forint, a legnagyobb pedig 3 millió forint. Annyi változás van még, hogy egy pályázatot lehet átadni – nyilatkozta Somogyi Tünde, a Szekeres László Alapítvány ügyvezetője. Mint hozzátette, pályázhatnak a hitélettel, az oktatással, a művelődéssel foglalkozó intézmények, szervezetek és egyesületek, valamint a helyi jellegű médiumok, a nem szorosan önazonossággal foglalkozó civil szervezetek, például egészségügyi szervezetek és sportegyesületek.

Pappné Popovics Judit elmondta, hogy A magyar kultúráért és oktatásért pályázat keretösszege a korábbi 700 millió forintról egymilliárd forintra emelkedett. A regionális pályázatoknál a korábbi 400 millió forintos keretösszeg is egymilliárd forintra nőtt.

– Több dolog is indokolta a pályázati keretösszegek megnövelését. Az igények évről évre meghaladták a kiosztható keretösszeg mértékét, ez indokolta a döntéshozók felé azt a felvetést, hogy ezt az összeget emelni kell. Az utóbbi években olyan minőségű és mennyiségű pályázatok érkeztek be, amelyeket mindenképpen szerettünk volna támogatni. A pályázati keretösszegek emelkedése mellett a megpályázható összegek is módosultak azért, hogy egy-egy nagyobb, nemzetpolitikai szempontból értékes projekt egy pályázat keretében megpályázható legyen. Ebbe az egy pályázatba a pályázó belekalkulálhatja a teljes évi programját, és a működéséhez szükséges összeget is beleszámolhatja – szögezte le Pappné Popovics Judit, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati programok osztályának vezetője.

Fejsztámer Róbert, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy Vajdaságban vannak olyan civil szervezetek, amelyeknek az egész évi tevékenységét ez a támogatás határozza meg.

– A magyar kormány nemzetpolitikájának köszönhetően több mint a duplájára nőtt a támogatási keretünk, tehát 80-ról 200 millió forintra. Ez azt eredményezi, hogy a projektek összetettsége és támogatottsága jobban meg tud mutatkozni a pályázatok során. Jobban át kell gondolniuk a civil szervezeteknek, hogy mire pályáznak, hiszen csak egy pályázatot nyújthatnak át. Nagyon fontos, hogy a pályázók odafigyeljenek, nehogy egy formai vagy egy technikai probléma miatt maradjanak le erről a támogatási lehetőségről – emelte ki Fejsztámer Róbert.