2024. március 28., csütörtök

Irán: éleslőszert is bevetettek a tüntetők ellen

Nem csitul a feszültség és a harag Iránban, miután szombaton az iráni hadsereg beismerte, hogy tévedésből lelőttek egy ukrán utasszállítót. Tüntetéseket tartottak Teheránban hétvégén.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Videófelvételek tanúsága szerint több ember megsérült, amikor a tiltakozók közé lőttek a biztonsági erők. A felvételek azt mutatják, hogy az iráni rohamrendőrség éleslőszert és könnygázt is bevetett a demonstrálók ellen. A felvételeken látszik, ahogy az emberek kiabáltak és menekültek a lövedékek elől, az emberek köhögtek és fulladoztak a könnygáz miatt. Egy másik videón pedig az látszik, hogy egy asszonyt visznek el a helyszínről, és a körülötte lévők azt kiáltozzák, hogy a nőt éleslőszerrel lőtték meg a lábán, és nagyon vérzik. Az incidens után készült képeken vértócsa látszik a földön.

Eközben az áldozatokra emlékeztek Kanadában. Több mint kétezren vettek részt a vasárnapi ceremónián, többségükben a helyi iráni közösség tagjai. A kanadai miniszterelnök kijelentette: ki fog állni azért, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatok hozzátartozóinak.

- Önök adnak célt nekünk arra, hogy igazságszolgáltatást és felelősségrevonást követeljünk. Biztosítani szeretnék minden családot és kanadait, hogy addig nem nyugszunk, amíg válaszokat nem kapunk. Nem nyugszunk, amíg nincs igazságszolgáltatás és felelősségrevonás - hangsúlyozta Justin Trudeau.

Kanadában él Észak-Amerika egyik legnépesebb iráni közössége. Egy pár éve készült népszámláláson több mint 200 ezren vallották magukat iráni származásúnak.

Az ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépét a felszállás után nem sokkal lőtte le az iráni légvédelem múlt szerdán. A repülőn 176-an utaztak, és senki sem élte túl a tragédiát. Irán előbb tagadta, majd később elismerte felelősségét, és bocsánatot kért.