2024. március 29., péntek

Visszafordítani az elvándorlást

Zoran Đorđević: Még az idén megkezdik a munkaközvetítő szolgálat reformját

A gazdasági migráció megállítása, a demográfiai mutatók javítása, a nyugdíjasokról való gondoskodás, a szociális kártyák kidolgozása, a munkanélküliség csökkentése, a szociális védelem, valamint a munkafelügyelőségek megerősítése lesz a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi minisztérium legfőbb feladata a következő öt évben – emelte ki ma Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális védelmi miniszter a Szerbia 2025 program fő céljainak megvalósítása kapcsán.

Zoran Đorđević: Nemcsak a fiatalokról és a munkaképes lakosságról kell gondoskodni, hanem az idősebb polgárokról is (Fotó: Beta)

Zoran Đorđević: Nemcsak a fiatalokról és a munkaképes lakosságról kell gondoskodni, hanem az idősebb polgárokról is (Fotó: Beta)

Mint a miniszter rámutatott, a gazdasági migráció érinti a legsúlyosabban Szerbia fiataljait, így szavai szerint nagyobb figyelmet kell fordítani rájuk, de ugyanakkor a lakosság jelentős számának elvándorlása is hatalmas gondot okoz. Kiemelte, egy olyan koordinációs testületet alapítottak meg, amelynek alapvető feladata, hogy a szakemberek és a fiatalok közösen olyan irányvonalat dolgozzanak ki, amely maradásra és visszatérésre ösztönözné a fiatalokat, illetve az elvándorolt többi polgárt. Szavai szerint a Szerbia 2025 program egyik alapvető célja, hogy öt év alatt az átlagfizetések 900 euróra nőjenek.

Kiemelte ugyanakkor, hogy Slavica Đukić Dejanović népesedéspolitikával foglalkozó miniszterrel közösen próbálnak javítani az ország népesedési politikáján. Kiemelte, már a korábbi időszakban elkezdett intézkedések, amelyektől tíz év leforgása alatt vártak eredményeket, a törvényintézkedések már másfél év után is elérték a kitűzött célokat. Szavai szerint évek óta először pozitívak Szerbia mutatói, vagyis 2019-ben 614-gyel több baba született, mint 2018-ban.

Đorđević rámutatott ugyanakkor arra, hogy nemcsak a fiatalokról és a munkaképes lakosságról kell gondoskodni, hanem az ország legidősebb polgárairól is. A nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény módosítása után a nyugdíjak ebben az évben a svájci modell szerinti elszámolásnak köszönhetően 5,4 százalékkal növekednek. A miniszter kiemelte, olyan körülményeket szeretnének teremteni, amelyekben öt év alatt az átlagnyugdíjak összege elérheti a 430-440 eurót.

Bejelentette, több idősek otthonát is felújítanak, szavai szerint nem kozmetikai javításokra kell számítani, hanem valós korszerűsítésekre, amelyek során európai elvárásoknak megfelelő körülményeket alakítanak ki az otthonok lakói számára.

Kiemelte, a foglalkoztatottak jogainak védelme is fontos, ezért van szükség a felügyelők munkájának megerősítésére. Már tavaly jelentős javulást érzékeltek a szürkegazdaság elleni küzdelem érdekében tett törekvéseiknek köszönhetően, hiszen szavai szerint sikerült növelni a felügyelőségi ellenőrzések számát, amiből azt lehetett leszűrni, hogy csökkent a feketén, vagyis munkaszerződés nélkül foglalkoztatottak száma.

A munkásperek rendezésével foglalkozó ügynökség megalakításának eredményességét ő abban látja, hogy kevesebb tüntetés volt az elmúlt évben, mint a korábbiakban, majd bejelentette, készül azoknak a munkaadóknak a nyilvántartása, akik nem tartják tiszteletben a rokkantsággal élő személyek jogait.

Đorđević fontosnak tartotta kiemelni, hogy sikerült 9,4 százalékra csökkenteni a munkanélküliek arányát, és közölte, hogy az állami költségvetésből 64,8 milliárd dinárt különítettek el az állapotos nők és a kismamák támogatására. Hozzátette, 2020-ban várható a szülői felügyelet nélküli gyerekek számára kialakított első sportcsarnok megnyitása, és még ebben az évben megkezdik a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat reformját.