2024. április 20., szombat

Ötről háromra

A hatalom még a választásokat megelőzően módosítaná a választási küszöböt

Vasárnap este a Pink TV-ben vendégeskedve Aleksandar Vučić államfő is megerősítette, hogy még a parlamenti választások megtartása előtt módosulhat az egyik legfontosabb, a választási küszöbre vonatkozó rendelkezés, így a jövőben nem 5, hanem 3 százalékos lesz a választási küszöb. Korábban a Politika hasábjain jelent meg a hír, hogy februárban ilyen irányban módosulnak a köztársasági képviselők megválasztásáról és a helyhatósági választásokról szóló törvények.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

A köztársasági elnök értékelése szerint egyetlen „tankönyvben” sem találkozni azzal a megállapítással, hogy a választási küszöb csökkentése az ellenzék vagy a polgárok kárára lenne, ennek az intézkedésnek a negatív hatását kizárólag a hatalom érzi meg. Mint Vučić kifejtette, a javaslat ellen érvelő ellenzéki pártok most azt fájlalják, hogy a korábban bejelentett választási bojkottjuk nem lehet sikeres. Az államfő azokat az érveket is elutasította, hogy választási évben nem tanácsos módosítani a választási törvényeket, mondván, hogy az Európai Parlament közbenjárására az elmúlt hónapokban a Szerbiai Képviselőház három választási törvényt módosított, a választási küszöb viszont nem tekinthető olyan rendelkezésnek, amelynek tekintetében az ehhez kapcsolódó fenntartások indokoltak lennének. A választási küszöb csökkentésével a parlamentbe visszatérne az érdemi parlamentarizmus, illetve az „élet”, továbbá a képviselőház képes lenne ismét a közhangulatot és a közvéleményt tükrözni, a Szerb Haladó Pártot pedig szorgalmasabb munkára ösztönözné – szögezte le az államfő, az SZHP elnöke.

A választások időpontjával kapcsolatban az államfő egyelőre annyit közölt, hogy azokat biztosan nem május 3-án tartják meg, majd arról biztosította a közvéleményt, hogy ebben a tekintetben maradéktalanul betartják az alkotmányt, végül pedig az alaptörvény vonatkozó szakaszát idézte: „A köztársasági parlamenti választásokat a köztársasági elnök írja ki, 90 nappal a képviselők mandátumának a lejárta előtt, úgy, hogy a választásokat a következő 60 napban megtartsák.”

KEDVEZMÉNY AZ ÁLELLENZÉKNEK

A választások bojkottjára voksoló ellenzék nem osztja Aleksandar Vučić véleményét. Az államfőnek az a célja, hogy az érdemi ellenzéket álellenzékkel helyettesítse a parlamentben, mivel rájött, hogy a bojkott mellett állást foglaló ellenzékiek egységét nem tudja megingatni – fejtette ki Nikola Jovanović, a Vuk Jeremić vezette Néppárt alelnöke a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint. Mint hozzátette, képmutatás azt állítani, hogy ez a módja annak, hogy a parlamentbe visszatérjen az élet. Ha Aleksandar Vučićnak valóban ez lenne a célja, akkor az intézmények szabadságát és a törvények betartását szavatolná, valamint eleget tenne a szakmai közvélemény a szabad választások megtartásával kapcsolatos követeléseinek – érvelt Jovanović, aki meg van győződve arról, hogy az SZHP elnöke csupán a demokratizmus és a többpárti rendszer látszatát őrizné meg, miközben esze ágában sincs szavatolni az érdemi pluralizmust.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

– Azzal, hogy a parlamentbe bejutnának azok a pártok, amelyek kizárólag a hatalomnak köszönhetően léteznek, tovább erősödne a parlamentarizmus, a pluralizmus, továbbá a demokrácia és a szabad választások látszata, a valóságban viszont tovább fokozódna a véleményszabadság elnyomása és a polgárokra gyakorolt megfélemlítés – fogalmazott Jovanović.

Aleksandar Vučić számára az emberek csupán számok – ekképpen értékeli a hatalmi javaslatot Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság pártjának elnöke, a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció elnöklője, aki megismételte: „Az ellenzéknek tovább kell küzdenie az igazságos választási feltételekért, annak érdekében, hogy Vučić múlt legyen.”

Boško Obradović, a Dveri elnöke kitart amellett, hogy a választásokat, amelyek tavaszra esedékesek, el kellene halasztani. Ha csökkenthetik a választási küszöböt, akkor ezt is megtehetik – mondta az N1 TV hírösszeállítása szerint, arra is rámutatva, hogy értékelése szerint az SZHP azért módosítaná a választási küszöböt, mert tudja, hogy ha áprilisban tartják meg a választásokat, akkor a parlament következő összetételét kizárólag az SZHP és a Szerbiai Szocialista Párt alkotná, „így ehhez a színjátékhoz folyamodnak, hogy erőszakkal áttuszkoljanak még néhány pártot a választási küszöbön”. A hatalom minden további nélkül megállapodást írhatna alá az ellenzékkel a szabad választások feltételeiről, majd kilenc hónappal kitolná választások megtartását, csupán akarnia kellene – közölte a folytatásban a Dveri elnöke.

MÁSOK ÖRÜLNEK

A hatalomból politizáló Rasim Ljajić kiválónak tartja a választási küszöb módosításával kapcsolatos elképzeléseket, szerinte ez mindenféleképpen motiválhatja a kisebb politikai pártokat, amelyek számára eddig elérhetetlen volt a parlamenti jelenlét. A nagyobb pártok nevében nem óhajt találgatásokba bocsátkozni, hogy a rendelkezés vajon a választásokon való részvételre ösztönözhetné-e őket – tette hozzá Ljajić, kiemelvén, hogy az ezzel kapcsolatos nemzetközi gyakorlat meglehetősen tarka, bizonyos európai országokban nincs is választási küszöb, máshol két százalékos, megint máshol, mint például Törökországban, pedig tíz százalékos.

A Modern Szerbia Pártja üdvözli a hatalom bejelentését – nyilatkozta a Pink TV-nek Tatjana Macura, a párt képviselője, aki azon az állásponton van, hogy sem pártja, sem más, kisebb politikai csoportosulások nem lennének képesek átlépni az 5 százalékos választási küszöböt. Mint hozzátette, ez az intézkedés ahhoz is hozzájárulna, hogy ne jöjjenek létre kényszerkoalíciók olyan politikai pártok között, amelyek között ideológiai szempontból nincsen semmiféle kapcsolódási pont.

NEM MINDIG ELŐNYÖS

Wolfgang Petritsch, Ausztria Szociáldemokrata Pártjának tagja, egykori diplomata pozitív hírként éli meg a választási küszöb módosításával kapcsolatos bejelentéseket, mivel értékelése szerint ez annak a jele, hogy a hatalom erősítené a demokratikus folyamatokat. Azokban az országokban, amelyekben sokszínű a politikai színtér, egyébként nem előnyös az alacsony választási küszöb, ám azt is érdemes figyelembe venni, hogy az alacsony választási küszöb hozzájárul ahhoz, hogy a parlamentben a társadalom minél szélesebb rétege képviseltethesse az érdekeit – érvelt az osztrák politikus.

SEMMI SEM LESZ BELŐLE

Milan Antonijević, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnöke, aki az elmúlt hónapokban részt vett a hatalom és az ellenzék közötti, többfordulós választási egyeztetésben, azon a véleményen van, hogy a most esedékes választásokat megelőzően már nem kellene módosítani a választási küszöböt, ezt a témát inkább a hatalom következő összetételének a megalakulása után kellene napirendre tűzni. Antonijević hiszi, hogy a választási küszöb módosításának a lehetőségét egyelőre csupán a közhangulat felmérésének  céljából lebegtették meg. Szerinte nem valószínű, hogy a hatalom valóban megteszi ezt a lépést.