2024. március 28., csütörtök

Toll és papír nélkül vizsgázni

A nyolcadikosok digitálisan fogják megoldani a kisérettségi tesztek feladatait – Nagyérettségi 2022-től

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy a nyolcadikosok március végén digitálisan, számítógép segítségével fogják kitölteni a kisérettségi próbatesztjeit azokban az iskolákban, amelyek megfelelő felszereléssel rendelkeznek. A többi intézményben, ahol nem adottak a feltételek ehhez, a már megszokott módon fogják kitölteni a tesztet. A tárcavezető elmondta, a cél, hogy két éven belül minden végzős diák digitálisan töltse ki a kisérettségi tesztjeit. Az idei tanévben nem lesz változás a kisérettségiben, mivel a diákoknak a matematika, az anyanyelvi és a kombinált teszt feladatait kell megoldaniuk.

A következő években a kombinált tesztet a PISA-teszt feladatai váltják fel. A tervek szerint a fizikai, kémiai, biológiai, történelmi és földrajzi kérdéseket tartalmazó feladatlap kérdésköreit a diákok a továbbtanulási terveik alapján választhatják meg. Mindezeket egy szakbizottság dolgozza ki.

Az oktatásügyi miniszter kiemelte, hogy az idén és jövőre 40 000 számítógéppel szerelik fel a szerbiai iskolákat. Mint bejelentette, a jövőben nem a tanárok fogják átnézni a kisérettségi feladatait, hanem egy erre a célra kidolgozott szoftver. A tesztek nyomtatását a saját nyomdájukban fogják elvégezni a megfelelő biztonsági intézkedések mellett.

Mladen Šarčević hozzátette, hogy az első állami vagy nagyérettségi vizsgát a 2021/2022-es tanév végén fogják megtartani a gimnazisták és a szakközépiskolások számára. A hároméves képzésre járó diákok már a 2020/2021-es tanév végén fognak az új rendszer szerint záróvizsgázni. Minden végzős középiskolás egyszerre fog nagyérettségizni, és ennek eredményeit a felsőoktatási intézmények el fogják ismerni, tehát a diákoknak nem kell felvételi vizsgát tenniük. Néhány felsőoktatási intézményben, például a művészeti karokon azonban szükség lesz a tudás és a készségek felmérésére az iratkozás előtt.