2024. április 26., péntek

Az okoseszközök tudatos használata

Dr. Szűts Zoltán szerint a technológiai forradalom a felszín alatt zajlik

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Téli Egyetemének egyik plenáris előadója dr. Szűts Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem docense volt. Előadásának címe Van-e tanár ezen az órán? – A digitális pedagógia kommunikáció és médiatudományi megközelítése volt. Ennek során szó volt az okoseszközök tudatos használatáról, a technológiai fejlődés előnyeiről és hátrányairól, valamint a digitális eszközök tanórai alkalmazásáról. Ezekről kérdeztük Szűts Zoltánt az előadása után.

– Soha nem volt ilyen gyors a technológiai fejlődés, és nem jutott el ilyen mértékben a társadalom alsóbb rétegeihez a technológia. Úgy gondolom, hogy ma egy tizenöt és egy hetvenöt évesnek ugyanolyan tudással kell rendelkeznie, ha digitális eszközökkel találkozik. A mindennapi életben a bankrendszerben, különböző adminisztratív eszközökben jelenik meg, de ugyanúgy a közlekedést és a vásárlást is át fogja hatni. Ha valaki birtokában van ennek a tudásnak, az előnyre tehet szert. Ebben a világban kevés fogódzó van. Ezeknek az eszközöknek a használatára senki sem tanít meg bennünket szervezett formában. Így történik meg az, hogy az idősebbek megkérik a fiatalokat, hogy mutassák meg azok használatát. A fiatalabb generáció ösztönösen máshogy közelíti meg ezeket az eszközöket. Az idősebbek eszközhasználata más elképzelés szerint zajlik, és nem biztos, hogy jól meg tudják tanulni a fiataloktól.

* Az idősebb generáció részéről bizonyos ellenállás mutatkozik meg a technikai újdonságokkal szemben, a fiatalok viszont ezek befogadói és úttörői. Sajnos nem minden fiatal hajlandó segíteni az idősebbeknek.

– Úgy látom, hogy sokkal könnyebb egy gyermeket megtanítani ezeknek az eszközöknek a használatára, mint egy nyugdíjast. A gyermek úgy tudja használni az eszközt, hogy nem fél. A félelem egy fontos tényező, amely visszafog bennünket. Ha félek a technológiától, óvatosan és görcsösen használom, hogy nem fogom tudni megfelelően alkalmazni. A mai forradalom a felszín alatt zajlik – átalakul a bankrendszerünk, az oktatási rendszerünk, a mindennapi életünk. Gondoljunk bele, hogy milyen lenne, ha eltűnne az internet. Megállna az élet. A boltokban nem lenne áru, az iskolákban nem lenne tanítás, leállna a közlekedés. Egy olyan világban élünk, ahol nagyon picinek érezhetjük magunkat, ha nem tudjuk használni a technológiát.

* A technológiai fejlődésnek nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Ezekkel a veszélyekkel a fiatalok is tisztában vannak?

– Tisztában vannak vele, de nem foglalkoznak a veszélyekkel. A közösségi médiában, például a Facebookon mindenkinek az az érdeke, hogy a felhasználók egyre több időt töltsenek ezeken a felületeken, mert ezáltal növekednek a vállalat bevételei. A technológiát addiktív módon fejlesztik, tehát, hogy ne lehessen letenni a készüléket. A flow-élmény arról szól, hogy egy adott tevékenység közben elveszítjük a tér- és az időérzékelésünket. Ezt a közösségi média direkt generálja. Ha valaki négy-öt órán át görgeti a Facebook idővonalát, kiszakad a valóságból. Senki sem figyelmezteti rá, hogy ezt az időt másképp is tölthette volna. Szerintem az új technológia képes megkönnyíteni az életünket. Például az orvostudományban a diagnosztikai eszközök soha sem voltak ilyen fejlettek. A technológia ilyen szempontból is jó lehet, viszont fontos felhívni a figyelmet arra, hogyan kell használni.

* Az okoseszközök közül melyeket érdemes bevonni az oktatásba?

– Az okostelefonok használatát is csak szervezett körülmények között érdemes bevonni, hogy ne kalandozzon el a tanulók figyelme, és fontos, hogy tartsák be a tanulási útvonalakat. Létezik egy új technológia, kiterjesztett valóságnak hívják, amikor ki tudunk vetíteni magunk elé különböző tárgyakat. Azt, amit eddig csak két dimenzióban tudtunk megnézni, megelevenedik előttünk. A technológiát mindig tudatosan kell használni. Abban az esetben, ha megjelenik az additivitás, tehát ha valaki a technológia függőjévé válik, csökkenteni kell annak használatát. Gyermekkorban nem szabad bevezetni a technológia használatát. Az óvodában semmi keresnivalójuk nincs a tableteknek és az okostelefonoknak.

* Ön szerint az emberiség mennyire tudja megtartani az egyensúlyt a technológiai eszközök használatában?

– Teljes mértékben bízom benne. Nem mindegy, hogy milyen hosszú időszak fog eltelni. Annak idején, amikor megjelent a televízió, akkor is nagy változások voltak. Jelenleg nagyobb veszélynek tűnik a technológia használata, de idővel helyre fog állni az egyensúly. Ezért van a szülőknek és a tanároknak nagyon komoly feladatuk, hiszen nem szabad hagyniuk, hogy a technológia rossz irányba vigye az oktatási folyamatot.