2024. április 19., péntek

A Török Áramlatra és az orosz gázra várva

A gázszállítási díjból évente több mint 185 millió dollár bevétele származhat Szerbiának

A Török Áramlat jelentősen lendítene Szerbia gazdaságán – nyilatkozta vasárnap Aleksandar Vučić szerb államfő Belgrádban. Az iparosítás fejlesztésében éppoly nagy szerepe van, mint a nyugati befektetők bevonzásában, a gázszállítási díjból származó bevétel pedig meghaladhatja a 185 millió dollárt évente.

– Szerbia vezetékein keresztül, különböző forrásokból összesen 13 és fél milliárd köbméter gáz haladhat át a jövőben. Ebből 3 milliárdot saját szükségletre, a többit pedig kivitelre szánjuk. A tervek szerint a fennmaradó gázból a boszniai Szerb Köztársaságba, Bosznia-Hercegovinába és Magyarországra is szállítanánk – részletezte az államfő, aki szerint a Török Áramlat a jövő legbiztonságosabb gázforrása – A különböző utakon érkező orosz gáz jelenleg a legolcsóbb az országunk számára. Sokan ellentmondanak ennek, nyomást gyakorolnak ránk, de árban továbbra sem kínálnak jobbat. Amennyiben versenyképes ajánlatok érkeznek, azokat is számításba vesszük – hangsúlyozta Vučić.

Az Egyesült Államok továbbra is nyomást gyakorol a Török Áramlat kiépítésében részt vevő államokra. Washington álláspontja szerint az Ukrajnát megkerülő északi és a déli vezetékek megvalósításával a kontinens kiszolgáltatottabbá válik az orosz energiahordozónak, ezzel pedig túlzott függőség alakul ki Moszkva és az EU-tagok között. A Fehér Ház erre hivatkozva ellenez minden új orosz vezetéket a régióban, felkínálva helyette a jóval drágább amerikai, cseppfolyósított földgázt.

Az USA nyomásgyakorlása ellenére a Török Áramlat megvalósulni látszik. A múlt héten hivatalosan is megnyitották a gázvezeték azon szakaszát, amely az orosz Anapától a török Kıyıköy városáig halad. A Fekete-tenger alján vezető, 910 kilométer hosszú csőrendszeren át évente 31,5 milliárd köbméter gázt lehet szállítani Törökországba. A gázvezeték azon szakasza készült el, amely Törökország belső piacát látja el az ott hiánycikknek számító földgázzal, a csőhálózatnak a másik leágazását pedig a tervek szerint egy éven belül ki kellene építeni. Egy 180 kilométeres török földi szakasz beiktatásával ugyanis Európába is el lehet majd juttatni az orosz földgázt. E balkáni vezeték kapacitása 15,75 milliárd köbméter gáz lesz, amiből 3,5 milliárd jutna Bulgáriának, 2,5 milliárd Szerbiának, 6 milliárd Magyarországnak, a maradékon pedig Ausztria és Szlovákia osztozhatna.

Szerbia decemberben teljesítette a Török Áramlat kiépítésével járó kötelezettségeit: befejezték annak a 403 kilométernyi vezetékből álló rendszernek a megépítését, amelyen a Balkáni Áramlatként is emlegetett vezeték Dél- és Délkelet-Európa államait is ellátná földgázzal. A gázkereskedelemből megvalósuló bevételre azonban csak akkor számíthat Szerbia, ha Bulgáriában is befejeződnek a munkálatok. A szomszédos országban ugyanis nehézkésen halad a vezeték kiépítése. Az energetikai szakértők szerint szinte lehetetlenség előrelátni, hogy a Török Áramlaton keresztül mikor érkezhet meg Szerbiába az orosz gáz. Aleksandar Antić energetikai és bányászati miniszter szerint Bojko Boriszov bolgár kormányfő ígéretet tett arra, hogy májusig befejezik az országot átszelő 308 kilométeres vezeték lefektetését. A szerb miniszter abban reménykedik, hogy a következő fűtésidényben már a Török Áramlaton keresztül érkező földgázzal melegedhetünk.