2024. április 24., szerda
ÉSZAKI ÁRAMLAT 2

Miller: Magunk fogjuk befejezni a gázvezetéket

Oroszország egyedül is megépítheti az Északi Áramlat 2 gázvezetéket – jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom igazgatóbizottságának elnöke.

– A technológiai kockázatokat ma már meg tudjuk oldani a saját kapacitásainkkal, így tehát az Északi Áramlat 2-t is befejezzük. Ez persze több időt igényel, de semmilyen technológiai akadálya nincs annak, hogy magunk végezzük el – mondta Miller a Russzija 1 televízió műsorában.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök az Angela Merkel német kancellárral Moszkvában tartott közös sajtótájékoztatón már jelezte ugyanezt. Mint mondta, a gázvezetéket Oroszország képes egyedül is befejezni. Elismerte, hogy az építkezésben részt vevő cégek ellen bevezetett amerikai büntetőintézkedések miatt a megvalósítás több hónapos késedelmet szenved, de közölte, hogy a vezetéket még az idén, legkésőbb a jövő év első negyedében üzembe fogják helyezni. Merkel úgy fogalmazott, hogy ezzel Németország és más európai országok is nyernek.

A terv szerint az Északi Áramlat 2 két ágának kapacitása összesen évi 55 milliárd köbméter lesz. A vezeték Oroszországot a Balti-tenger alatt Németország északi részével köti majd össze.