2024. március 29., péntek

Az állam bérmentesen ad használatra földet

A terepi ellenőrzések során kiderült, hogy az országban nagyszámú parcellát senki sem művel.

A mezőgazdasági minisztérium a parlagon hagyott földeket átengedi használatra azoknak, akik képesek és hajlandók megmunkálni, vagyis több évre bérmentesen átengedi nekik.

Branislav Nedimović agrárminiszter elmondta: elvégezték az állami mezőgazdasági földterületek összeírását, és ennek alapján bizton állítható, hogy ma 540 000 hektár van állami tulajdonban.

Aleksandrovac, Aleksinac, Belcsény Beocsin) és Szendrő (Smederevo) határában az átfogó ellenőrzéskor kiderült, számos parcella – szántó, legelő – elhanyagolt, gazdátlan, senki sem műveli. Ezeket mind nyilvántartásba vették, és felkínálták bérmentes használatra a gazdáknak.

– Körülbelül 2400 hektár használaton kívüli parcellát találtunk, ezt 5 évre ingyen átengedjük használatra. Utána 25 évig kedvező feltételekkel bérelhetik ezeket a területeket a földművesek. Gyakorlatilag az egész országban így teszünk, vagyis mindenütt, ahol megindítottuk az állami földek bérbe adását – mondta Nedimović, és hozzátette, hogy nagy az érdeklődés a parlagon hagyott parcellák iránt.