2024. április 24., szerda
Városi Közlekedési Közvállalat

Kevés az utas, még kevesebb a sofőr

Ötven új autóbusszal bővül az idén a Városi Közlekedési Közvállalat gépparkja (Dávid Csilla felvétele)

Ötven új autóbusszal bővül az idén a Városi Közlekedési Közvállalat gépparkja (Dávid Csilla felvétele)

Az idén új autóbuszok érkeznek a Városi Közlekedési Közvállalathoz annak ellenére, hogy a legújabb kimutatások szerint egyre kevesebben használják a buszokat, ugyanis a feketéző vonaltaxisok „lenyúlják” az utasokat.

2020-ban 30 új Mercedes gyártmányú, gázüzemű autóbusszal, és 20 csuklós busszal gazdagodik a közlekedési közvállalat gépparkja, a járműveket a törökországi BMC gyártól rendelték meg. Ezeken kívül az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően további 30 új autóbusz érkezik a tartományi székvárosba.

A közlekedési közvállalat évek óta óriási gonddal küzd, hiszen a használatban lévő autóbuszok nagy része már igen régi, több tíz jármű 20 évnél is hosszabb ideje fut, és a felújításuk nagyon lassú ütemben zajlik. Az elmúlt évek pénzügyi nehézségei mellett problémát jelent a folyamatos sofőrhiány is, a közvállalat egész évben pályázatokon keresi a járművezetőket.

A közlekedési közvállalat idei programja szerint a szükségletek megkövetelik azt, hogy a 256 autóbuszból 216 legyen naponta forgalomban. Ezenkívül hétvégenként az újonnan beszerzett kisautóbuszokat is forgalomba helyezik. Amikor megérkeznek és forgalomba helyezik az új járműveket, elkezdődhet a régiek kiválogatása – olvasható a 021.rs hírportálon.

A közvállalat felmérése szerint továbbra is csökken az utasok száma a városi autóbuszjáratokon. Tavaly 48 millió utas használta az újvidéki fuvarozó szolgáltatásait, ami kétmillióval kevesebb a tervezettnél. A peremvárosi járatokon a helyzet nem változik, a felmérés szerint nem történik csökkenés.

Emlékeztetőül: Tavaly arra panaszkodtak a közlekedési közvállalat dolgozói, hogy az utasok számának csökkenése a feketéző vonaltaxisok miatt van, ők a buszok érkezése előtt megállnak az autóbusz-megállóhelyeken, és „elcsábítják” az utasok egy részét. A közvállalat dolgozói szerint a vonaltaxisok veszélyeztetik a közlekedésbiztonságot is, mert olyan helyeken állnak meg, ahol azt a törvény tiltja. Mindez ahhoz vezet, hogy a közlekedési közvállalatot anyagi szempontból is megkárosítják, és így nem jut elég pénz a géppark modernizálására.

Jelenleg 37 buszsofőrt/jegyellenőrt keres a közvállalat, de hiány van mérnökökből, ellenőrökből és mechanikusokból is.