2024. április 25., csütörtök

Ne menjen senki a jégre!

Vékony és töredezett a jégréteg a Topolyai-tavon – Decemberben mintegy 15 tonna busát halásztak le
(Tóth Péter felvétele)

(Tóth Péter felvétele)

Befagyott a Topolyai-tó vize. Összefüggő és erős, biztonságos jégtakaróról azonban nem beszélhetünk. Linder Zoltán, a Topolyai-tó Környezetvédő és Horgászegyesület elnökségi tagja elmondta, hogy még véletlenül se próbáljon meg rámenni senki a jégre, mert jó eséllyel be fog szakadni alatta. A korábbi években is volt rá példa, hogy beszakadt valaki, a gyors mentőakciónak köszönhetően azonban nem történt tragédia.

Linder elmondta még, hogy december elején beszerezték a szükséges engedélyeket, majd megkezdték az elszaporodott fehér busák lehalászását a Topolyai-tavon, ami az év vége előtt be is fejeződött. Mintegy 15 tonna busát halásztak le, és a hal eladásából eredő bevételt pontyivadék vásárlására költik, hogy nemesebb halfajtával gazdagodjon a tó élővilága. Hozzátette még, hogy a jövőben halszaporításra alkalmas fiaztató medence létrehozását is tervezik a Mezőgazdasági Iskolához közel eső részen. A tó környékének fásítása is a terveik között szerepel, természetesen a terület védetté nyilvánításának dokumentumaival összhangban járnak majd el.

A tavat és a környékét folyamatosan felügyelik, és a lehalászás alkalmával is voltak, akik próbáltak halat, illetve hálót lopni, de ezt sikerült megakadályozni. Linder Zoltán elmondta, hogy hat csónakkal felügyelik a vízfelületet, és egy terepjáróval járőröznek a parton is.