2024. április 25., csütörtök

Szőttek, csuhéztak, hímeztek

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre téli foglalkozást szervezett
Szuhankó Ruzsena legutóbb, torontáli mintát alapul véve, faliszőnyeget készített (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szuhankó Ruzsena legutóbb, torontáli mintát alapul véve, faliszőnyeget készített (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A karácsonyi-adventi készülődés folytatásaként a téli szünidő alatt is szervezett kézműves foglalkozást a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre. A helyi közösség nagytermében nádszövés, csuhézás, fonás, hímzés zajlott három napon keresztül.

– Eredetileg az általános iskolások téli szünidejét szerettük volna tartalmasabbá tenni a foglalkozásainkkal, de mint utóbb kiderült, számukra a tanintézmény falai között is voltak programok. Szerencsére volt érdeklődés a felnőttek részéről is, így részben ők vették át az iskolások helyét. A tavaszi melegebb napokra tervezzük a hagyományos hétvégi foglalkozásainkat, amikor is nagyobb hangsúlyt kap majd egy-egy kézműves tevékenység, a szövés, a gyékényszövés, a fonás vagy a hímzés. Nagy valószínűséggel június végére időzítjük a hagyományos táborunkat, amelyre Magyarországról várjuk a néprajzos szakoktatóinkat, akik útmutatást nyújtanak majd egy-egy népi kézműves tevékenység alapjaihoz. A mostani foglalkozás is, mint az előttünk álló hetek valamennyi megmozdulása, az idei MIRK jegyében zajlik, hiszen a kiállítás helyszíne Bajsa. A tárlatra egyesített erővel készülnek a falu civil szervezetei, illetve valamennyi bajsai, aki szeretné kivenni részét a rendezvény sikeréből – tudtuk meg Szuhankó Ruzsenától, az Etno elnök asszonyától, aki felhívta az alkotók figyelmét arra, hogy a MIRK nagyszerű alkalom a kézművesek számára, hogy szakmai visszajelzést kapjanak a munkájukról.

– A hagyományainkat csak úgy tudjuk átörökíteni, ha megismerjük, és felhasználjuk az egy-egy tájegységre jellemző motívumkincseket, hiszen azok a kézműves munkák jelentenek igazi értéket, melyek ebből a hatalmas tárházból „táplálkoznak” – mondta Szuhankó Ruzsena.

Az Etno kézműves foglalkozásait az Emberi Erőforrások Minisztérium Csóri Sándor Programja támogatásának köszönhetően szervezték meg, a program helyszínét pedig a helyi közösség biztosította. Bajsán egyébként készülnek az idei Prélóra is, amelyet ezúttal február 22-én rendeznek meg. Ezt megelőzően e hónap 19-én tartják a falu hagyományos, magyar kultúra napi ünnepségét.