2024. április 19., péntek

A polgárok is beleszólhattak a költségvetés tervezésébe

A köz- és magánszféra együttműködésével több beruházást is terveznek Óbecsén

Az óbecsei községi képviselő-testület december végén szavazta meg a 2020. évi költségvetést, amely 1.798.493.000 dinárt tesz ki – ez csaknem 200 millió dinárral kevesebb, mint a tavalyi költségvetés első tervezete. Arról, hogy miért csökkent a költségvetés és mire költi az önkormányzat a pénzét, Dragan Tošić polgármester nyilatkozott a MojBečej.rs portálnak. Elmondta, hogy ez a 200 millió dinár a fölsőbb hatalmi szintekről érkezett pénzösszegeket érinti, éppen ezért az év folyamán ezt a költségvetést felülírhatják majd olyan tartományi és köztársasági pályázatok, amelyeken sikerrel vesz részt az önkormányzat.

A község polgárai az idén is szavazhattak arról, milyen beruházások megvalósítását tartják fontosnak a helyi közösségükben, és a polgármester szerint az idei büdzsé meg is felel a polgárok igényeinek.

–  Igyekeztünk eleget tenni az ő elvárásaiknak, de a szociális szempontok, az óvodák, az iskolák érdekei és az önkormányzat működési követelményeit is figyelembe vettük a költségvetés összeállításakor. Korábban volt arra példa, hogy ez utóbbiak hátrányt szenvedtek bizonyos beruházási prioritások miatt, de az idén sikerült megteremtenünk azt az egyensúlyt, amit a jövőben is tartani szeretnénk – jelentette ki a költségvetés kapcsán Dragan Tošić.

Tavaly a közvilágítás korszerűsítése érdekében került sor első alkalommal a köz- és magánszféra együttműködésére Óbecsén, ennek keretében korszerű izzók kerültek a lámpaoszlopokra. Mivel ez a szerződés csak a meglévő izzók cseréjére és karbantartására vonatkozik, az önkormányzat feladata maradt a közvilágítás kiépítése azokban az utcákban, amelyekben egyáltalán nincsenek lámpák – az ígéretek szerint még az idén Óbecsén, a Péterrévei úton, valamint a Zmaj utca, a Zöldfás és a Svetozar Marković utcák közötti részen is lesz végre világítás.

Az együttműködésnek ezzel a modelljével, azaz a köz- és magánszféra együttműködésével további két jelentős beruházást tervez az idén az önkormányzat, az egyik keretében a község utainak a kiaszfaltozását szeretnék befejezni Óbecsén, a másik tervezett szerződés keretében pedig a furatból degazátorral kinyert gáz, a telek és a községi engedélyek fejében a partnercég áramfejlesztőt épít Óbecsén.