2024. április 23., kedd

A wellnessközponttól az aszfaltozásig

Bilicki Zoltán adai polgármester értékelte az elmúlt évet és beszámolt a tervekről

Ada községben a jelentős beruházások összekapcsolják a 2019-es és a 2020-as esztendőt, mivel ezek közül több erre az időszakra ért be vagy indulhat meg – tudtuk meg Bilicki Zoltán adai polgármestertől. Köztük a wellnessközpont, a hővezeték, a vízgyár, a kerülőút kiépítése, valamint a moholi általános iskola és az adai középiskola felújítása, illetve az Ada–Törökfalu út újraaszfaltozása. A polgármester szerint az elmúlt év sikeres volt, mert Ada község önkormányzata megszerezte a tervezett projektumaihoz a támogatást, valamint hozzájárultak a helyi gazdaság erősödéséhez és új vállalkozások megtelepedéséhez, fejlesztették az infrastruktúrát, házvásárlási támogatást biztosítottak a fiataloknak.

– A 2019-es év talán legjelentősebb beruházásának a wellnessközpont számít, amelynek kiépítéséről decemberben írt alá a szerződést a kivitelező cég és a beruházó, az Adica üdültetési közvállalat. Ezenkívül az önkormányzat a helyi közösségekkel együtt folytatta az utcák újraaszfaltozását. Elkezdtük a fedett műfüves focipálya építését a rekreációs parkban, és biztosítottuk a szükséges közműveket a leendő wellnessközponthoz. Hozzáfogtunk a civil szervezeteink székhelyeinek felújításához. Törökfaluban és Völgyparton sikerült egy-egy ingatlant vásárolni a helyi társadalmi élet fellendítésére. Már megkezdődött mindkét épület felújítása. Továbbá a múlt év végén a befejező fázisához érkezett a szociális központ épületének felújítása. Az ipari zónában bővítettük az infrastruktúrát. Nagyon fontos számunkra, hogy az ősz folyamán egy horvát vállalat vásárolt telket az ipari zónában, ahol tavaszra elkezdi a termelőcsarnok építését. Ez egy kereskedelmi vállalat, amely az eladásra szánt termékeinek előkészítését és csomagolását itt végezné, körülbelül 25 főt szeretne alkalmazni. Több év várakozás után a szlovák beruházóval rendeztük a telek körüli jogviszonyt, így pár hónapon belül elkezdődhet a biogázüzem építése, ami nagyjából 20 új munkahelyet jelent községünkben. A múlt évben a községben egy németországi kábelgyár telepedett meg, amely már most több mint 15 munkást alkalmaz. Továbbá a hosszú évek óta termelő helyi cégek közül is jó néhányan bővítettek tavaly. Talán a legnagyobb bővítés az LPO fémipari cégnél zajlott. A gazdaságot illetően optimistán tekintünk a jövőre, mert a helyi gazdaság folyamatosan erősödik. Ezt a gazdasági lendületet próbáljuk követni a fiatalok támogatásával, akiknek házvásárlási támogatást adunk. 2019-ben 14-en pályáztak sikeresen, és ezt az idén is folytatjuk. Vannak már érdeklődők a környező községből is, de közülük csak azok pályázhatnak, akik Ada község területén dolgoznak. Tavaly 91 vállalat és vállalkozás kapott támogatást pályázaton keresztül az önkormányzatunktól. Az összegek ugyan nem olyan mértékűek, hogy egy-egy cég működésére nagy hatással legyenek, viszont időről időre fontos támogatni a helyi gazdaságot, hogy érezzék, az önkormányzat törődik velük, és igyekszik segíteni nekik. Hiszen ez a gazdaság működteti a községünket, vagyis lehetőséget ad az iskoláink, a kulturális és sportéletünk, közvállalataink működésére – közölte a polgármester.

A tervek szerint idén a legjelentősebb beruházások lesznek a wellnessközpont, a hővezeték, a vízgyár, a kerülőút kiépítése, valamint a moholi általános iskola és az adai középiskola felújítása, illetve az Ada–Törökfalu út újraaszfaltozása. Emellett az önkormányzati minisztériummal közösen megkezdődik a moholi egészségház épületének felújítása. Bilicki Zoltán elmondta, hogy ezek a beruházások várhatóan az év végéig befejeződnek, kivéve a középiskola felújítása és a wellnessközpont építése, ami várhatóan átcsúszik jövőre.

– A szerb kormány közberuházási irodájával a múlt évben aláírtuk a szerződést, hogy közösen felújítjuk a moholi Novak Radonić Általános Iskolát. A beruházás körülbelül 130 millió dinárba kerül. A közbeszerzési pályázatot kiírtuk, az ajánlatokat januárban megismerjük, amit rövidesen követ a szerződéskötés, majd megindulnak a munkálatok. Ugyanez várható az adai Műszaki Iskola esetében is. A középiskolában nagyjából 300 millió dinárból felújítjuk nemcsak az iskolaépületet, hanem az udvart és a sportcsarnokot is. A közberuházási iroda kérésére elkészült a vízgyár átdolgozott terve. Megvan a terv a hővezeték kiépítésére. Mindkét beruházásnak év elején meg kell kezdődnie. A hővezeték kiépítését az idén szeretnénk befejezni, a terveink szerint 2020-ban már több közintézményünk ezen a rendszeren keresztül kapja a fűtést. A Zorana Mihajlović infrastrukturális, közlekedési és építésügyi miniszterrel decemberben Nagykikindán folytatott megbeszélés alapján biztossá vált, hogy 2020-as év elején újraaszfaltozzuk az Ada–Törökfalu közötti útszakasz, ami körülbelül 280 millió dinárba kerül. Továbbá az év elején megkezdődik az adai kerülőút befejezése. Mindkét projektumot az említett minisztériummal fogjuk megvalósítani. A múlt évben sikertelen volt a Tisza-hídra vezető utak felújítására vonatkozó közbeszerzési pályázatunk. Erre most újra pályázunk a tartománynál, ha minden dokumentációnk megfelel, akkor már január derekára újra jóváhagyják azt az összeget, amely elegendő a projektum megvalósításához – ismertette a terveket a polgármester, akitől megtudtuk, hogy egyedül a Moholi nagy út befejezésére nem tudtak eddig pénzt biztosítani, de van ötletük, hogyan lehetne a hiányzó szakaszt megépíteni. Megjegyezte, hogy szeretnék, ha Adán kézilabda-akadémia alakulna, és a létrehozására van is lehetőség.