2024. április 26., péntek

Washington sürgeti a tárgyalások megújítását Phenjannal

Észak-Korea szerint fölöslegesen barátkozott eddig az amerikai elnök

Phenjanban az állami hírügynökség azt állítja, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nincs elég jóban ahhoz, hogy újra tárgyalni kezdjenek a Koreai-félsziget atommentesítéséről. Pedig Washington éppen ezt sürgetné. Trump szerint azért kellene tárgyalni, mert jóban vannak Kimmel.

Washington felvette a kapcsolatot Phenjannal és sürgette a tárgyalások újraindítását – jelentette ki Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az Axios hírportálnak. Az interjúban egyebek mellett elmondta: „tudattuk velük, hogy Stockholmban szeretnénk folytatni az októberben megszakadt tárgyalásokat”. Hozzáfűzte: az amerikai kormányzat több csatornán keresztül is jelezte Phenjannak, hogy felújítaná a tárgyalásokat az észak-koreai nukleáris programról.

A nemzetbiztonsági tanácsadó pozitívumként értékelte, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nem tett olyan lépést, amellyel valóra váltotta volna „karácsonyi ajándékként” ígért figyelmeztetését.

Phenjanban a hét végén megerősítették, hogy Kim születésnapi üdvözletet kapott Donald Trump amerikai elnöktől. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség ehhez hozzáfűzte: a két vezető személyes viszonya nem elég jó ahhoz, hogy újrainduljanak a tárgyalások. 

Kim Ge Gvan, az észak-koreai külügyminisztérium tanácsadója szintén közölte, hogy megkapták Trump levelét a születésnapi jókívánsággal. A tanácsadó azonban figyelmeztetett: esztelenség azt remélni, hogy Phenjan csak azért folytatná a tárgyalásokat Washingtonnal, mert nem rosszak a személyes kapcsolatok Trump és Kim között. Elmondta azt is, hogy az Egyesült Államoknak előbb „teljes beleegyezését” kell adnia a Phenjan által a két ország közötti korábbi tárgyalásokon felvetett pontokra, vagyis Washingtonnak el kell fogadnia Phenjan követeléseit.

Az Axios ugyanakkor megjegyezte, hogy Trump éppen a Kimmel feltételezett jó személyes kapcsolataira szokott hivatkozni, ám az eddigi amerikai erőfeszítések nem hoztak eredményt. Erre utal például Kim január eleji bejelentése is, amelyből egyértelműen kiderül: Phenjan feloldja a moratóriumot a kísérleti atomrobbantásokra és az interkontinentális ballisztikus rakétákkal folytatott kísérletekre. Kim ezenkívül meghökkentő lépést helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal szemben. Részleteket azonban nem árult el.

Az Axios idézte az előző amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadót, John Boltont, aki decemberben bírálta a Trump-kormányzat észak-koreai politikáját. Akkor elmondta: a Fehér Ház blöfföl, amikor arról beszél, hogy leállíttatja az észak-koreai nukleáris programot. Szerinte ezt valójában nem is akarja. Sajnos nem igaz, hogy a maximális nyomásgyakorlással élünk Észak-Koreával kapcsolatban – fogalmazott Bolton, s közölte: Washingtonnak előbb-utóbb be kellene ismernie politikája kudarcát.