2024. április 24., szerda

A közjegyzők hivatalból teszik meg az adóbejelentéseket

Újév óta, az életbe lépett jogszabály értelmében, a közjegyzők hivatalból teszik meg az örökösödés, ajándékozás vagy pénzforgalom alapján az adóbejelentéseket, melyek kapcsán a polgároknak egyébként is az ügyintézés folyamatában a közjegyzőkhöz kell fordulniuk, emlékeztetett tájékoztató jellegű közleményében az igazságügy-minisztérium. 

Elektronikus úton teszik meg a közjegyzők a bejelentést, az adóztatási részleteket tartalmazó véleményezést, továbbítják a szükséges információkat, adatokat az állami adóhivatalnak és a helyi önkormányzati adószerveknek, melyek úgyszintén hivatalból, s nem külön polgári bejelentés alapján állapítják meg az adózási kötelezettséget. A január 1-jén életbe lépett, vagyon után fizetendő adóról szóló jogszabály meghatározza ugyanis, hogy ezeknek a adóhivataloknak hivatalból el kell járniuk azokban a vagyonügyi esetekben, amelyeknek az intézése a közjegyző közreműködésével megy végbe az ingatlanokra vonatkozóan. A polgárok tehát nem kell, hogy adóbejelentést tegyenek azokban az esetekben, amikor ingatlant örökölnek vagy kapnak ajándékba a közjegyzőnél készülő meghagyás, megállapodás, megállapítás alapján, minden az adó kifizetéséhez szükséges intézkedést ugyanis elvégezhetnek már magánál a közjegyzőnél is. A közjegyző maga továbbítja az iratokat elektronikus úton az illetékes adóhivataloknak, melyek meghozzák az adózási kötelezettségről szóló végzést és a polgárok tartózkodási helyének lakcímére továbbítják azt.
A polgárok, az új jogszabály utasításait is figyelembe véve, már négy tolóablakkal kevesebb helyre kell hogy ellátogassanak 2018 júliusa óta az ingatlanok öröklése vagy ajándékba fogadása miatt. Nincs már szükség az ingatlan bejegyzéséről szóló bizonylatra, az új névre történő bejegyzésre vonatkozó kérelem átadására sem, mert a kataszteri ügyeket is a közjegyző intézi hivatalból és automatikusan. Most már további két tolóablakkal csökken tehát az ügyintézés, a köztársasági és a helyi hivatalban sem kell látogatást tenni. Tavaly július óta egyébként mintegy 400 ezer esetben fordultak ilyen eljárásokban a közjegyzők a kataszterekhez.
Azt is kiszámították, hogy az egyszerűsített eljárásnak köszönhetően eddig 28 millió dinárt takarított meg az államapparátus, a polgároknak pedig összesen másfél millió nappal kevesebbet kellett eltölteniük a zsúfolt hivatalok ügyintéző ablakainál.