2024. április 25., csütörtök
DAKAR-RALI

Sunderland kiesett, Nikolajev bajban

Az Al-Ula és Hail közötti táv teljesítéséből állt a Dakar-rali ötödik napja, amelyen 564 kilométerrel kellett megküzdenie a mezőnynek, ebből 353 volt a mért szakasz.

Az autósok mezőnyében drámamentesen zajlott a nap: a tabellát vezető Carlos Sainz lett az első, aki másodszor tudott szakaszt nyerni idén, és miután Nasszer Al-Attiyah három perccel mögötte ért be, a katari hátránya nagyjából megduplázódott. A motorosok mezőnye azonban szegényebb lett egy esélyessel csütörtökön, kiesett ugyanis a 2017-es győztes Sam Sunderland. A KTM britje a 187. kilométernél bukott nagyot, aminek nyomán hát- és vállsérülés miatt már nem tudta folytatni. Pedig odáig tartotta a lépést Toby Price-szal, aki végül megnyerte a napi szakaszt két Husquarna, Pablo Quintanilla és Andrew Short előtt. Saghmeister Gábor a 107. helyen ért célba, ezzel összetettben a 108. helyen jegyzik, Gyenes Emánuel pedig a mostani 44. helye révén a 37. az abszolút tabellán.

A kamionoknál Andrej Karginov negyedórás előnyt őriz Anton Sibalov előtt, komoly bajba került azonban a négyszeres győztes Eduard Nikolajev. Az előző három évben megfoghatatlan orosznak már a korábbi szakaszokon is voltak gondjai, most viszont műszaki hiba miatt a sivatagban ragadt Kamazával, ahol többórányi szerelőmunka várt a háromfős személyzetre.

Az összetett éllovasai, motorosok: Brabec (amerikai, Honda) 19:07:19 óra. Autósok: Sainz (spanyol, Mini) 19:04:13 óra. Kamionosok: Karginov (orosz, Kamaz) 20:10:02 óra. Quadosok: Casale (chilei, Yamaha) 24:10:47 óra.

Pénteken Hailból a főváros, Rijád felé veszi az irányt a mezőny, ahol majd a pihenőnapot is tartják.