2024. március 29., péntek

A középkortól a digitális világig

A szabadkai VM4K-ban tartalmas és eseménydús téli táborokra került sor

Az elmúlt napokban a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban párhuzamosan három téli tábor zajlott, amelyeken megközelítőleg száz gyermek és kamasz vett részt, valamint számos vendégelőadó és foglalkozásvezető.

Ma, azaz szombaton, a gyerekek ünnepi műsorával, valamint a Sonivius Vappae – régizene együttes koncertjével zárul a Középkori apród-tábor, amely során az ún. apródjelöltek a lovagok és királylányok világában kalandozhattak. Megismerkedhettek egyebek közt különleges hangszerekkel, megtanulhatták a zászlóforgatás és a birkózás fortélyait, sőt a magyarkanizsai Gyógyfürdőben is úszhattak. Emellett solymászokkal is találkozhattak, a foglalkozás idején pedig madárröptetésre is sor került. Petrovity Tibor csantavéri solymász a fiával, Petrovity Ádámmal, valamint madarakkal érkezett:

– Solymászattal és biológiai védelemmel foglalkozunk. Ez a vállalkozás szerelemből indult. A madarakat jól kell ismerni és az igényeikre mindennap kellően odafigyelni. Valójában ezek nem sólymok, két harris madarat és egy galambász héját mutattunk be a gyerekeknek – tudtuk meg Petrovity Tibortól.

A mai, szombati napon fejeződik be a Digitális fejlesztés 3D-ben című informatikai tábor is, amely a nagy érdeklődésre való tekintettel két csoportban zajlott. Vörös Csaba informatikus vezetésével a résztvevők a 3D-s nyomtatással, tervezéssel, szkenneléssel és rajzolással ismerkedtek meg:

– A tábor lezárásaként egy digitális szabadulószobát hoztunk létre, amelyben logikai feladatokat kell megoldani, és a gyerekek akár versenyezhetnek is – mondta Vörös Csaba.

Juhász Ákos tízéves, és másodszor vett részt a táborban:

– Nagyon érdekel a programozás és mindaz, ami ehhez köthető. Ezzel szeretnék foglalkozni, mert ez a jövő. Azért jelentkeztem a táborba, hogy mindezt megtanuljam. Ezúttal a 3D-s nyomtatással ismerkedtünk és áttértünk egy teljesen más programozásra is – hallottuk Ákostól.

Perusity Mihaela tizenegy éves múlt. Korábban a VM4K kézműves foglalkozásán vett részt, most viszont az informatikai tábor keltette fel az érdeklődését:

– Nagyon foglalkoztat a 3D-s nyomtatás és a szüleim örülnek annak, hogy a téli szünet idején is megtanulhatok valami hasznosat. A számítógépen többnyire rajzolni szoktam, de szeretnék többet tudni a virtuális világról. Jól éreztem magamat a táborban, szerintem itt nagyon jó a társaság – mondta Mihaela.

Pénteken fejeződött be a Repülő Vucsidol kivágásanimációs kamasztábor, amely során a résztvevők Lea Vidaković képzőművész és Vastag Gazsó Hargita múzeumpedagógus, irodalmár útmutatásával sajátosan dolgozták fel Csáth Géza, Munk Artúr és Havas Emil regényét:

– Az ötletet a Munka Artúr életét és munkásságát bemutató szerzői kiállításom adta. Az volt a tervünk, hogy a kamaszokkal egy olyan animációt, kisfilmet készítsünk el, amely a kiállításhoz kapcsolódhat, a részévé válhat és nagy képernyős felületeken a látogatók az ő képzeletvilágukon keresztül ismerkedhetnek meg a regénnyel. A Munka Artúr-kiállítás 2016-ban jött létre a Szabadkai Városi Múzeumban, 2018-ban Topolyán kibővítve tekinthették meg a látogatók, de szeretnénk más településeken, határon túl is bemutatni. Ennek már az animáció is része lesz – fejtette ki Vastag Gazsó Hargita.