2024. április 20., szombat

Tanítsunk tanulni!

Szakmai fórumot szervezett a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács

Pénteken tartották meg a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szakmai fórumát a szabadkai Ivan Sarić Мűszaki Iskolában. A szakmai fórum előadója dr. Mező Ferenc, az Eszterházy Károly Egyetem Pszichológiai Intézetének docense volt.

– A mai esemény a Komplex tehetséggondozás program keretében került megrendezésre a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szervezésében. Célja az volt, hogy segítse a tehetséggondozó pedagógusok munkáját. Egy nagyon érdekes előadást hallhattunk arról, hogy miként kell észrevenni és segíteni a tehetséges tanulókat. Nemcsak a tananyag reprodukciója fontos, hanem az is, hogy ehhez a saját véleményüket is hozzá tudják adni, és mindezt alkalmazni tudják. A szakmai fórumon a Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola tanárai, és olyan iskolák tanárai vesznek részt, amelyek tehetségpontként vannak regisztrálva – tudtuk meg Tóth Gabriella szervezőtől.

Dr. Mező Ferenc előadásának témája az önálló tanulásra és kutatásra nevelés a tehetséggondozásban volt. Az előadás során elhangzott, hogy a tehetséges diákok felismeréséhez figyelembe kell venni, hogy a diák rendelkezik-e a megfelelő képességekkel az adott területen, illetve azt is, hogy van-e elegendő motivációja és kreativitása. Minden diák esetében fontos a tanulási képességek fejlesztése. Már tizenegy éves kor felett be lehet vonni a gyermekeket a tanulásmódszertan elsajátításába. Az előadótól megtudhattuk, hogy milyen problémák merülhetnek fel a diákoknál az önálló tanulás során. A legtöbb diáknak a témaválasztás és az információforrások felkutatása okoz gondot. A gyakorlatban a diákok nagy része reproduktív módon adja vissza a tananyagot, tehát szóról szóra bemagolja, és értelem nélkül tanulja meg azt. Vannak olyan diákok is, akik nem tudják teljesen visszaadni az információkat a számonkérés során. Nagyon kevés tanuló van, aki produktív módon tanul, tehát több információt ad vissza, mint amennyit a tanagyag megkövetel, látja és érti az összefüggéseket, valamint logikus következtetéseket von le.

– Az előadásban a tehetséggondozás és a tanulásfejlesztés kapcsolatára világítottam rá. A tehetséges diákoknak is lehetnek tanulási problémái akár azért is, mert sportolnak vagy művészeti tevékenységet végeznek, ezért a többi tanulóhoz képest kevesebb idejük jut a tanulásra. Meg kell tanítani nekik azokat a módszereket, amelyek segítségével gyorsabban és hatékonyabban tudják feldolgozni a tananyagot. Kétfajta tehetséget különböztetünk meg. Az egyik az általános tehetség, aki minden tantárgyból jeleskedik. Ezek a tanulók azok, akik minden tanulmányi versenyen részt vesznek. A speciális tehetségek pedig egy területen emelkednek ki. Az ő esetükben végig kell gondolni, hogy mire fókuszálunk a tehetséggondozás során. Fókuszálhatunk az erős oldalukra is, vagy abban is segíthetjük őket, hogy a többi területen erősödjenek – emelte ki dr. Mező Ferenc.

A szakmai fórum további részében a felelés módszertanáról volt szó. Az előadó bemutatta a S.M.ART művészeti mérőeszközt, amellyel a tanulók kognitív képességeit – a figyelmet, az emlékezetet, a gondolkodást, az érzékelést és az észlelést – térképezhetik majd fel a pedagógusok a művészeti órákon.

Balázs Piri Diana fizikatanárnő a horgosi általános iskolában és a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban tanít. Elmondása szerint a középiskolások leginkább a különböző nyelvekből emelkednek ki, ám az általános tagozaton vannak olyan tanulók, akik fizikából is jeleskednek. Az ilyen diákok emelt szintű oktatásra járnak az iskolában, és különféle tanulmányi versenyeken vesznek részt.