2024. április 20., szombat

Megkétszereződött a kenyérbehozatal

A szerbiai, még inkább a vajdasági polgárok elképzelhetetlennek tartják, hogy az ország kenyérimportra kényszerül, miközben ez valóságunkhoz tartozik. Ráadásul az elmúlt egy év alatt megkétszereződött a kenyér és más pékáru behozatala. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy tavaly 6000 tonna „friss” kenyeret, péksüteményt, tostkenyeret hozott be külföldről az ország, ami kb. 6,8 millió eurót emésztett fel.

Korábban, 2018-ban a behozatal értéke elérte a 3,4 millió eurót, és mint ahogyan arról a Politika napilap nem hivatalosan értesült, Romániából, Németországból, Bulgáriából és Horvátországból exportáljuk a mindennapit. Mint kiderült, a behozatali péksütemény félkész termék, amit a kereskedelmi és pékláncokban csak készre sütnek a vásárlók szeme, „orra” előtt.

A fagyasztott, félkész pékáru importjának növekedéséhez jelentősen hozzájárultak a multicégek – közöttük a Lidl –, melyeknek saját központi péksége van. Ide sorolhatók azok a cégek is, melyek szállodákat, vendéglátóipari létesítményeket látnak el fagyasztott pékipari termékekkel. Zoran Pralica, a Szerbiai Pékségek Uniójának elnöke szerint a túlméretezett behozatalhoz nyilván az is hozzájárul, hogy országunkban az optimálisnál mintegy 40 százalékkal több pékség üzemel. A gondot tetézi, hogy egyre csak várat magára az idevágó törvény, és még mindig nem alakult meg a pékségek szakmai kamarája sem.