2024. április 24., szerda

Ispiláng-néptánctábor Zentán

Néptánc és népi kézművesség kicsiknek és nagyoknak

A téli szünetben sem kellett mellőzniük a néptáncot az Ispiláng néptáncegyüttes tagjainak, akik ezen a héten vehettek részt a számukra megrendezett téli táborban a zsinagóga épületében. A napközis táborban mintegy negyven néptáncot kedvelő gyerek vett részt, a nagyobbak tábora pedig még csak ezután kezdődik. A tábort az elmúlt években rendszeresen megszervezik, de hogy ne csak a táncról szóljon minden, népi kézművestechnikákkal is kiegészítik.

A gyerekeknek Baji Endre és Gnädig Kornélia kalocsai táncokat tanított (Gruik Zsuzsa felvétele)

A gyerekeknek Baji Endre és Gnädig Kornélia kalocsai táncokat tanított (Gruik Zsuzsa felvétele)

Az Ispiláng tánccsoport idén ötödik alkalommal szervezte meg a gyerekek számára a téli tábort. Baji Endrétől, aki Gnädig Kornéliával együtt tanít néptáncot a résztvevőknek, megtudtuk, hogy év közben négy csoporttal dolgoznak, és a tábort is az ő számukra rendezték meg. Keddtől csütörtökig a kisebbeket fogadták, csütörtök estétől pedig az idősebbekkel táncolnak:

– A különböző korcsoportok különböző táncokat tanulnak. A legkisebbek Zenta környéki játékokat tanulnak, illetve a néptánc alaplépéseit, alapmozdulatait mutatjuk meg nekik. A kicsit nagyobbaknak kalocsai táncot tanítunk. Ezzel a táncanyaggal már az ősszel elkezdtünk foglalkozni, most jutottunk el odáig, hogy lassan egy színpadi műsort is összerakhassunk belőle.

A nagyok már csak táncolni fognak, de a kisebbek számára kézműves-foglalkozással is készültek. Idén a fiúk ostort készítettek, illetve fontak és bőröztek a fölsőhegyi Hanák István segítségével. Kripta Istvánné népi iparművész Kalocsáról érkezett Zentára, a táborban részt vevő lányok az ő vezetésével hímezni tanultak:

– A kislányokkal kalocsai hímzésű zsebkendőt készítettünk, amit majd a tánccsoportban használhatnak a föllépések alkalmával. A minta előre ki volt rajzolva, a széle is meg volt varrva, de a többi munkát ők végezték el a tábor első két napján. A monogramjukat is ráhímezték, így mindenkinek névre szóló, saját zsebkendője lett.

Kripta Istvánné nem először jár Zentán. Korábban a viseletkészítő tanfolyamon mutatta be a kalocsai viseletet, ekkor ismerkedett meg a zentai néptáncoktatókkal, akik meghívták a táborba. A gyerekeknek a kalocsai iparművész mellett a helyi hímzőasszonyok, a Rozetta Kézműves Társaság tagjai is segítettek a zsebkendők elkészítésében.

A foglalkozások egymással párhuzamosan, váltott csoportokban folytak. A gyerekek a néptánc mellett a kézműveskedést is szemmel láthatóan élvezték: a lányok hímzés közben népdalokat énekeltek, a fiúk pedig az ostoraikkal büszkélkedtek.