2024. április 24., szerda

Négy újvidéki vállalkozó is megsértette a kismamák jogait

A munkaügyi felügyelőség 28 feljelentést tett különböző vállalatok ellen, amelyek megszegték a terhes nők, vagy kisgyermekes édesanyák jogait. A 28 vállalat közül négy újvidéki.

A felügyelőség tavaly július 23-a és december 18-a között megfigyelt, majd nyilvánosságra hozott adatai szerint 28 munkaadó sértette meg nők terhességre, vagy szülési szabadságra, továbbá kisgyerek ápolására való jogát. A névsort közzétették  a munkaügyi minisztérium honlapján, és ebből kiderül, hogy a 28 vállalat közül négy újvidéki székhelyű. Ezek a Stylos, a Bomar és a TDC Kft-k, valamint a Branislav Komazec PR Sho Fair. Mind a négy vállalat ellen eljárást indítottak.

Tavaly szeptemberben először került nyilvánosságra a lelkiismeretlen vállalkozók névsora, melyet a munkaügyi felügyelőséggel és a Munkaügyi Minisztériummal a Mama Központ (Centar za mame) tett közzé.

Jovana Ružičić, a Mama Központ igazgatójának magyarázata szerint ilymódon is igyekeznek bátorítani a várandós nőket, és a kisgyermekes édesanyákat, hogy ne titkolják el, ha diszkrimináció éri őket, hanem jelentsék a munkaügyi felügyelőségen. Így lehet csak rávenni a munkavállalókat, hogy tartsák tiszteletben az idevágó szerbiai törvényes rendelkezéseket.