2024. április 25., csütörtök

Nagyberuházások éve Kishegyes községben

Visszatekintés 2019-re – Nagy tervek a vízszolgáltatás és a temetők kapcsán
Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi önkormányzat számára igen mozgalmas volt az elmúlt év. A szokásosnál jóval nagyobb költségvetéssel kezdte az évet, amely aztán többször is változott – mondta el lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

– Kishegyes község önkormányzata több mint egymilliárd dináros költségvetési tervezettel kezdte meg a 2019. évet, ez azonban az év végére 861 millióra módosult. Tudni kell, hogy a községi költségvetés általában minden évben 500 millió dinár körül alakult, ami a múlt évben majdnem megduplázódott. Ennek az az oka, hogy a 2019 októberében megkezdődött a községi szennyvíztisztító építése. Ez tartományi pénzből folyik, viszont nekünk be kellett építeni a községi költségvetésbe. A 2019-es költségvetés összeállításakor azt az utasítást kaptuk a tartománytól, hogy 460 millió dinárt foglaljunk bele. Ebből azonban 260 milliót ki kellett vennünk, mivel csak 2020-ban valósul meg – mondta el Szűgyi a költségvetés kapcsán.

SZENNYVÍZTISZTÍTÓ, ÖNTÖZŐCSATORNA

A kishegyesi önkormányzat számára az elmúlt év legnagyobb beruházása a községi szennyvíztisztító építése volt. Természetesen emellett több kisebb beruházás is megvalósult – számolt be a k özségi képviselő testület elnök.

A legnagyobb beruházás, a községi szennyvíztisztító építése október végén kezdődött (Lakatos János felvétele)

A legnagyobb beruházás, a községi szennyvíztisztító építése október végén kezdődött (Lakatos János felvétele)

– A legnagyobb pénzügyi beruházás a községi szennyvíztisztító építése volt az elmúlt évben, amely várhatólag másfél év múlva készül el. Emellett 24 kisebb-nagyobb beruházás történt még a 2019-ben. Az önkormányzat saját eszközökből 3 traktort vásárolt a kommunális közvállalat számára. Erre 5 millió dinárt fordítottunk. A kishegyesi általános iskolában teljesen felújult a diákmosdó, amire tartományi eszközökből 4,8 millió dinárt fordítottak. Ugyancsak tartományi pénzekből folytatódott a Kúla–Kishegyes öntözőcsatorna építése. A múlt év végére a munka 98 százaléka elkészült, az idén pedig Potok-völgyben megépül a zárógát, és elkezdik feltölteni az ide tervezett víztározó tavat. Bácsfeketehegyen nagy ütemben halad a Bányai-ház felújítása, erre 48 millió dinárt költöttek különböző forrásokból. A Bácsfeketehegy melletti körforgalomnak elkészült a világítása, amire 5,5 millió dinárra volt szükség. Több parkoló is létesült, többségük Bácsfeketehegyen, ez 4,2 millió dinárba került, valamint kisebb útfelújítások folytak községi szinten 3 millió dinárból. Mindenképpen említést érdemel, hogy az önkormányzat a civil, a művelődési és a sportegyesületek munkáját olyan módon próbálta finanszírozni, hogy zavartalanul tudjanak működni – mondta el Szűgyi, majd kiemelte, hogy a múlt évben történt meg először, hogy az önkormányzat pályázatot írt ki a földművesek számára. Ennek nagyon pozitív visszhangja volt, épp ezért az idén sokkal komolyabb összeget fordítanak erre a célra.

TEMETŐK, VIZVEZETÉK-HÁLÓZAT

Kishegyes központja (Lakatos János felvétele)

Kishegyes központja (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat a 2018 végén megvásárolta mindkét kishegyesi temetőt, amit a múlt év elején a községi közvállalatnak adott át gazdálkodásra. Ennek köszönhetően a temetkezési feltételek a község mindhárom településén egyformák – hangoztatta a községi képviselő-testület elnöke.

Az önkormányzatnak komoly fejlesztési tervei is vannak a temetőkkel kapcsolatban, a Nyugati temetőbe korszerű követelménynek megfelelő ravatalozót fognak építeni. Hamarosan beszerzik a szükséges építkezési engedélyeket, és ezt követően pályázni fognak a kivitelezésre – számolt be Szűgyi, majd hozzáfűzte, hogy saját eszközöket is befektetnek ebbe a projektumba.

Az önkormányzatnak az idén több komoly terve is van a vízszolgáltatás terén – tudtuk meg az elnöktől.

– 2020-ban szeretnénk megkezdeni a községi szennyvízhálózat építését is. Ezt tartományi forrásból fogjuk finanszírozni, amire komoly ígéretet kaptunk. A községi vízvezeték-hálózatot is próbáljuk ezzel párhuzamosan felújítani, amihez ugyancsak tartományi segítségre számítunk. A község területén levő kutakat, amelyek az vízszolgáltatást biztosítják, saját víztisztító berendezéssel fogjuk felszerelni, így minőségi ivóvizet tudunk biztosítani, egyedül az elöregedett csöveket kell kicserélni. Úgy gondolom, hogy nagy léptekkel tudunk haladni abba az irányba, hogy mindenki megfelelő minőségű ivóvízhez juthasson – fogalmazott Szűgyi.