2024. április 25., csütörtök
XIV. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Fiatal magyarok, bizakodó Sasok

Szerbia ma, Magyarország szombaton kezd a kontinenstornán

Ma kora este, 18.15-től a Fehéroroszország–Szerbia és a Németország–Hollandia összecsapásokkal elrajtol a XIV. férfikézilabda-Európa-bajnokság. A kontinensviadalt, amely egyúttal kvalifikációs lehetőség a tokiói olimpiára is, a történelemben először három ország, Svédország, Ausztria és Norvégia közösen rendezi. A csoportkör hat kvartettjét Grazban (A), Bécsben (B), Trondheimben (C és D), Malmőben (E) és Göteborgban (F), a középdöntőt Bécsben és Malmőben bonyolítják le. A végjátékra az elődöntőkkel és az éremmeccsekkel pedig a svéd fővárosban, Stockholmban található Tele2 Arénában kerül sor. A torna címvédője Spanyolország, amely a két évvel ezelőtti horvátországi, zágrábi fináléban 29:23-ra múlta felül Svédországot.

Újításnak számít az is, hogy a korábban megszokott 16 csapatos bajnokság helyett most először 24 nemzet vehet részt a megmérettetésen. A hat kvartett első két-két helyezettje jut be a középdöntőbe, ahol két hatcsapatos csoportot alakítanak ki. A középdöntő végeztével a csoportelsők és -másodikok keresztrendszerben játsszák az elődöntőt, a középdöntős csoportok harmadik helyezettjei az ötödik helyért vívnak meg. Az Eb győztese egyenes ágon kvótát szerez a tokiói olimpiára.

Gulyás a jövőt építi

Magyarország jócskán felfiatalított válogatottja a kőkemény E csoportban kapott helyet, ahol sorrendben Oroszország, Dánia és Izland lesz Gulyás István tanítványainak ellenfele. A realitások alapján – a rutinos Ancsin, Bodó, Lékai és Császár hiányában – már a középdöntőbe jutás is remek teljesítménynek számítana egy ilyen erős kvartettből, és a szövetségi kapitány is arra hívta fel a figyelmet, hogy most a fiatalok csapatba építése az elsődleges cél, hogy a társaság 2022-re beérjen. „Kiállok a döntésem mellett, a fiatalokat be kell építenünk. Minden új játékos passzol arra a posztra, amelyen szerepel majd. Mentálisan erősek, végigjártak már egy-két korosztályos világversenyt – mondta Gulyás, aki mindezek fényében nem is fogalmazott meg konkrét célt, de azért elárulta, nem feltett kézzel mennek neki a tornának. – Természetesen szép lenne a csoportból továbbjutni. A legfontosabb feladatunk egyelőre az, hogy a helyén kezeljünk mindent, ami körülöttünk történik, tisztán kell látnunk. A fiataloknak pedig tapasztalatot kell szerezniük.”

A magyar válogatott kerete, kapusok: Mikler Roland, Andó Adrián, Székely Márton. Jobbszélsők: Fekete Bálint, Hornyák Péter, Tóth Ádám. Jobbátlövők: Balogh Zsolt, Bartók Donát, Máthé Dominik. Irányítók: Győri Mátyás, Ubornyák Dávid. Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós, Sipos Adrián. Balátlövők: Ligetvári Patrik, Nagy Bence, Szita Zoltán. Balszélső: Bóka Bendegúz. Szövetségi kapitány: Gulyás István.

Peruničić sokat vár a Sasoktól

Az elmúlt Eb-n középdöntőig jutó, ott csoportutolsó Szerbiának nagyobb szerencséje volt a sorsolással, az A kvartettben sorrendben Fehéroroszország, Montenegró és Horvátország következik Nenad Peruničić fiainak, és ebben a csoportban egyáltalán nem kizárt, hogy a Sasok megkaparintják az első két helyezés valamelyikét. A szövetségi kapitány elmondta, nagy komolysággal és felelősségtudattal készülnek a kontinenstornára. „A fiúk mindent teljesítenek, amit kérek tőlük. Tiszta szívből küzdenek a válogatottért, semmi anyagi hasznuk nincs belőle, egyszerűen szeretik. A világ kézilabdájában jelentős változások történtek, és talán mi is sikeres úton haladunk. A csoportban Fehéroroszország erős, komplett csapat, Montenegró fiatal gárda a skandináv iskolából érkező fiatal edzővel, a horvátokról pedig nem is kell külön beszélni, a legjobbak között vannak. A középdöntős szereplést jelöltük ki célnak, de én még többen is reménykedem, a fiúk harciasak lesznek, és ki fogják tenni a lelküket a pályán” – fogalmazott Peruničić.

A szerb válogatott kerete, kapusok: Vladimir Cupara, Tibor Ivanišević. Jobbszélsők: Milan Đukić, Bogdan Radivojević. Jobbátlövők: Nikola Crnoglavac, Nemanja Zelenović. Irányítók: Stefan Vujić, Aleksa Kolaković, Lazar Kukić. Beállók: Živan Pešić, Zoran Nikolić, Mijajlo Marsenić.Balátlövők: Ivan Mošić, Miljan Pušica, Stevan Sretenović. Balszélsők: Nemanja Ilić, Vanja Ilić. Szövetségi kapitány: Nenad Peruničić.

A torna menetrendje

Január 9–15.: csoportkör

Január 16–22.: középdöntő

Január 24.: elődöntők

Január 25.: bronzmérkőzés

Január 26.: döntő

A csoportkör beosztása

A csoport: Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, SZERBIA

B csoport: Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna

C csoport: Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia

D csoport: Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina

E csoport: Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország

F csoport: Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország

Szerbia programja a csoportkörben

Fehéroroszország–Szerbia (január 9., 18.15, Graz)

Montenegró–Szerbia (január 11., 18.15, Graz)

Szerbia–Horvátország (január 13., 20.30, Graz)

Magyarország programja a csoportkörben

Magyarország–Oroszország (január 11., 16.00, Malmö)

Dánia–Magyarország (január 13., 20.30, Malmö)

Izland–Magyarország (január 15., 18.15, Malmö)