2024. április 19., péntek
DAKAR-RALI

A nem létező ellenőrzőpont nyomában

A Dakar-rali negyedik napján a Neom és Al-Ula közötti 453 kilométeres gyorsasági szakasz volt terítéken, de a beszédtémát reggel még az előző napi történések szolgáltatták, hiszen a motorosoknál az utolsó 38 kilométer eredményeit egy rosszul megadott ellenőrzőpont miatt törölték, így a tabella is módosult. A sorrendbe aztán a szerdai nap végén is bele kellett nyúlni: a motorosoknál ugyan Sam Sunderland nyert, ám egy korlátozott szakaszon való sebességtúllépésért öt perc büntetést kapott, ami a 8. helyig vetette vissza. Első alkalommal örülhetett így szakaszgyőzelemnek José Ignacio Cornejo Florimo, és mivel az összetettet továbbra is vezető Ricky Brabec most csak 5. lett, szorosabbá vált az élmezőny.

Gyenes Emánuel 38.-ként zárta a napot, és 41. összetettben, míg Saghmeister Gábor a 114. lett szerdán, amivel a 112. helyen áll. Elmondása szerint egyelőre az egészségével és a motorral is minden rendben, amiatt viszont nem volt boldog, hogy kedden ő is áldozatául esett a szervezők hibájának: „Sokáig kerestem egy rosszul megjelölt ellenőrzőpontot, amiről aztán kiderült, hogy nem is létezik. Nagyjából tizenöt motoros és quados keringett egy helyben, dacára annak, hogy többségünk már nagyon tapasztalt és jól tájékozódik.”

Az autósoknál négy nap alatt a negyedik különböző Mini-pilóta nyert szakaszt: ezúttal Stéphane Peterhanselen volt a sor, aki két és fél perccel előzte meg Nasszer Al-Attijah Toyotáját, és közel hét és féllel Carlos Sainzot. Az összetett élén is ez a trió kezd meglógni, Sainz előnye viszont a mostani eredményével tovább csökkent, Al-Attijah már 3 perc és 3 másodperc lemaradással követi, de ha a katarit az előző napon nem büntették volna meg 3 percre éppen Sainz feltartása miatt, akkor most szinte holtversenyben állnának. A hétfőn súlyos időveszteséget elkönyvelő Fernando Alonso a Dakar eddigi leghosszabb napját a 13. helyen zárta, összetettben háromórás hátránnyal csak a 20.

Az összetett élcsoportja, motorosok: 1. Brabec (amerikai, Honda) 15:06:43 óra, 2. K. Benavides (argentin, Honda) +2:30, 3. Cornejo (chilei, Honda) +8:31 perc lemaradás stb. Autósok: 1. Sainz (spanyol, Mini) 15:12:12 óra, 2. Al-Attijah (katari, Toyota) +3:03, 3. Peterhansel (francia, Mini) +11:42 perc lemaradás stb. Kamionosok: 1. Karginov (orosz, Kamaz) 15:54:43 óra, 2. Vjazovics (fehérorosz, Maz) +10:43, 3. Sibalov (orosz, Kamaz) +15:02 perc lemaradás stb. Quadosok: 1. Casale (chilei, Yamaha) 19:00:47 óra, 2. Enrico (chilei, Yamaha) +21:03, 3. Vitse (francia, Yamaha) +30:50 perc lemaradás stb.