2024. április 19., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

Alkotni megállás nélkül

Dora Šinković – celebek sminkese, képzőművész, sorozatszereplő

Dorát korábban a sminkelés és a képzőművészet világában ismerhettük meg, mostanában azonban egyre többet láthatjuk a képernyőn is. A szabadkai származású lánynak a nyáron szerepet ajánlottak az RTL Klub Éjjel-nappal Budapest című fikciós reality sorozatában, melyben egy nem mindennapi karaktert alakít. A sminkelést azonban nem adta fel, még mindig alkot, celebeket sminkel.

Miért szereted a sminkes szakmát? Hogyan tudod legjobban kifejezni a kreativitásodat benne?

– Még a gimnáziumi éveimben kezdtem el sminkeléssel foglalkozni, állandóan alkotni akartam valamit. Az akkori gimis barátnőim állandóan unszoltak, hogy sminkeljem őket, ezért ezen felbuzdulva vágtam bele komolyabban is ebbe a szakmába. Sminkmodellkedni is jártam egy ismerősömhöz, aki valamennyire megtanította nekem a szakma alapjait és a sminkecsetek használatát. Addig csak a saját tapasztalásaimra támaszkodtam. A sminkelés egy sokszínű szakma. Rengeteg jófej vendégem van, akik érdekes történeteket mesélnek el magukról. Örülök, ha rám bízzák a sminkjüket, mert ez számomra hatalmas visszajelzést jelent. Egyfajta bizalmat előlegeznek meg nekem, ha azt viselik az arcukon, amit én odafirkantok.

Mennyire nyitottak a vendégeid az újdonságokra?

– Leginkább az elegáns, glamour sminkeket szeretem, amelyek kiemelik a szépséget. Ez a fajta smink hangsúlyozza az arcvonásokat, kiemeli a szemöldököt és az ajkakat is, de a szemet is hangsúlyossá teszi. Én minden arcot egy üres vászonnak látok, amit részleteiben építhetek fel, hogy aztán egy egészet kaphassak. Mintha egy házat építenék, és a munkafolyamat közben rajzolódik ki a fejemben a végeredmény.

Nagyon kreatívnak kell lenni, és mindegyik vendégemnél meg kell határozni, hogy mi a legjobb oldala, amit ki lehet belőle hozni, de azt is figyelembe kell venni, hogy ő is jól érezze magát. A fejemben megalkotott képet kell rávetítenem a vendég arcára és élethűen reprodukálni. Kezdetben ez nagyon nehéz volt, és ha nem sikerült pont olyanra, amilyennek elképzeltem, akkor rosszul éreztem magam. A klasszikus stílus kedvelői az alkalmi sminkeknél általában az elegáns, letisztult stílust részesítik előnyben, a vagányabbak viszont engedik rábeszélni magukat a neonos, élénk színű sminkekre. Akiknek elbírja a szemárnyalata, azoknak igazán megvadítja az egész kinézetét. Az utóbbi időben jó néhány narancssárga sminket készítettem, amelyekkel meg voltak elégedve, imádták. Az újdonságokra nem sokan nyitottak, ami nem is akkora baj, hiszen olyan trendek vannak, amikre néha én sem vagyok nyitott, ugyanis nem tartok én sem mindent ízlésesnek, hasznosnak vagy indokoltnak. Ajánlataimra azonban már nyitottak a vendégek, különösen a színek tekintetében, mert tényekkel támasztom alá a magyarázatomat. Párszor előfordul, hogy le kell beszélnem őket az elképzelésükről, kevesebb mennyiségű sminket ajánlok, hiszen véleményem szerint az igényesség és a vadócság közötti vonalat kell megtartani a nappali, és az esti sminkeknél is.

Te celebeket is sminkelsz. Könnyű velük dolgozni? Milyen kihívások elé állítanak?

– Sminkeltem már sok celebet, többek között Baukó Évát, Kiszel Tündét, de férfiakat is, közülük például Csonka Andrást, Mészáros Árpád Zsoltot. Semmi különbséget nem teszek a celebek és a „hétköznapi” emberek között. Kiszel Tünde például nagyon kedves ember. Ők pont ugyanolyanok mint mindenki más, egyedül abban különböznek, hogy az arcukat többször látjuk a tévében. Számomra ugyanolyan kihívást jelent őket sminkelni, mint másokat. Mindenkinek napról napra változik a hangulata, az enyém is. Néha el kell mennem a forgatás helyszínére, ezt azért kevésbé szeretem, mivel a stúdiómban megvan minden szükséges felszerelésem.

Hogyan csöppentél a celebek világába?

– Nem is tudnám megmondani ki volt az első celeb, akit kisminkeltem, olyan nagyon régen volt. Főleg ismeretségek által történt, tudniillik ajánlanak egymásnak a vendégek, ha elégedettek a munkámmal. Egy külön csapat szervezi mindenhol a fotózást és a filmezést, és általában ők kérnek fel engem, tehát nem mindig az ismert személy keres fel, de arra is volt példa, hogy Instagramon írtak rám, mert látták a munkáimat. Ha divatgála van, bemutató, születésnap vagy valamilyen fontosabb est, akkor hívnak. Megtörtént, hogy az egyik celebnek lebetegedett a sminkese és én helyettesítettem.

Egy PR-szakembert alakítasz az Éjjel-nappal Budapest sorozatban. Mennyire tudsz azonosulni a karaktereddel, és milyen magadat viszontlátni a képernyőn?

– Nagyon élvezem a forgatásokat, nagyon sok jófej embert ismerek meg. Néhánnyal közülük a magánéletben is nagyon jóban vagyunk. Rengeteget nevetünk, nagyon örülök ennek a lehetőségnek. Az elején nem is akartam elvállalni, most pedig mégis élvezem. A karakterem az egyik főszereplő zenei karrierjét építi egy másik menedzserrel. Nagyon furcsa magam viszontlátni a képernyőn, különösen az első jelenetekben, mivel nem a saját ruháimban szerepelek. Fontos, hogy visszanézzem magam, elvégre látnom kell, mit rontottam, mindig nagyon várom, hogy láthassam a részleteket. Próbálom magam építeni, igyekszem minél többet beleadni. Kategóriám szerint egy visszatérő kiemelt epizodista, ami azt jelenti, hogy nem állandó, de visszatérő nagy szerepem van. Fontos a karakterem ahhoz, hogy öltöztessenek. Sokszor személyiségemtől teljesen idegen ruhákat kapok, viszont egyedül sminkeljük magunkat. A szerepem valamennyire a saját tulajdonságaimra épül, nagyszájú, de aranyos és pozitív karakterem van a sorozatban. A szériában a pártfogoltammal gyakran kerülünk nézeteltérésbe, mert egy profit alakítok, aki szakmai szemmel tekint a dolgokra, míg ő az érzelmei között száguldozik.

Vannak további terveid a tévé világában?

– Más terveim vannak, mint a tévé világa. Ha a lehetőségek a céljaimhoz közelebb visznek, akkor élni fogok velük. Ez a szűrő. Ha nem is a tévé, akkor a filmezéssel és a képernyővel még vannak terveim. A közelmúltban felkértek, hogy egy rövidfilmben játsszak főszerepet, ezt örömmel el is fogadtam, és a napokban már le is forgattuk. Ha olyan lehetőség adódik, amiben magam is látok fantáziát, számomra élvezhető és színvonalas, akkor élni fogok vele. A mostani sorozatnak is nagyon örülök, mert annak hála nagyon jó élményeim vannak.