2024. április 19., péntek

Líbiából evakuált menekülteket fogadnak be

Több mint 500, Líbiából evakuált és Ruandában ideiglenes elhelyezett menekültet és menedékkérőt fogad be Norvégia, Svédország és Franciaország - közölték csütörtökön hivatalos ruandai források.

Vincent Biruta ruandai külügyminiszter az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy jelenleg 306 olyan menekült van náluk, akiket Norvégiába, Svédországba és Franciaországba fognak áthelyezni. Ruanda ezt követően küld egy újabb csoportot.

Biruta szerint Norvégia 500 menekült fogadásába egyezett bele, Svédország hetet fogad be, valamint Franciaország is befogad néhányat, de ez utóbbival kapcsolatban nem közölt számot.
A Líbiából evakuáltak - köztük csecsemők - olyan afrikai országokból származnak, mint Szomália, Szudán vagy Eritrea.

Ruanda tavaly az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és Afrikai Unióval (AU) közösen megállapodást írt alá, amelynek értelmében ideiglenesen elszállásolja a líbiai fogvatartási központokból evakuált menekülteket és menedékkérőket.

Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta gyakorlatilag káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres csoportok igyekeznek megszerezni az ellenőrzést az ország minél nagyobb része fölött. Az ország az Afrikából Európába igyekvő bevándorlók egyik fő tranzitállomása lett. A káosz miatt az odaérkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegeti az emberkereskedelem és -csempészet.