2024. március 29., péntek

Varázspalást a gyerekeken

Könyvtári programok Magyarkanizsán

Már csak pár nap és megkezdődik a József Attila Könyvtárban a nagy leltár, amikor számba veszik az összes fellelhető kötetet, de addig is gyermektömeg tölti be az épületet reggel kilenctől délután fél egyig. A gyerekek teljesen belakták az elmúlt napokban a könyvtár szinte minden szegletét, és ez így is marad egészen szombatig. Mint minden évben, most is megszervezték a téli foglalkozásokat az óvodások és iskolások számára, rengeteg érdekes programmal lekötve figyelmüket, de persze az sem elhanyagolandó tényező, hogy így már kicsi korban megszokják ezt a közeget, és vélhetően később már ismerős terepre érkeznek könyvet kölcsönözni. Vörös Anna könyvtáros elmondta, hogy igyekeztek minél érdekesebb programokat szervezni, de olyanokat, amiben megtalálják a gyermekek a tanulnivalót is és legfőképp ezáltal a csodát, a munka örömének csodáját.

– Idén négynaposra sikeredett a téli játszóházunk, ami szerdán kezdődött. Korábban mindig tematikusak voltak, általában irodalmi kötődéssel, ebben az évben úgy gondoltuk, hogy legyen teljesen szabad, ezért a Varázspalást címet adtuk neki, és a palást alá minden belefér – mondta könyvtárosnő. Részletesen elmesélte, hogy szerdán Danyi Zsuzsanna tanított éneket a gyerekeknek, akik körülbelül nyolcvanan vannak és négy csoportban dolgoznak. Farkas Edina pedig papírból varázspalástot készíttetett a gyerekekkel, de filmet is vetítettek, Baráth Mária pedig előkészítette a szombaton bemutatásra kerülő bábjátékot.

– Csütörtökön Losoncz Ágnes kézműves-foglalkozást tartott, én magam pedig egy időutazásra vittem a gyerekeket. A jövőnek írattam velük levelet, hogy egy-egy gyermek hogyan képzeli el öt év múlva az életét és a várost, amit postázok majd nekik pontosan öt év elteltével. Pénteken Mácsai Mónika drámapedagógiát tart, míg Huszta Erzsébet kézműveskedik a gyerekekkel. Az utolsó napon Ladócki Gazdag Gizella segítségével puzzle-t készítenek, Csanádi Bertalan pedig egy különleges festési technikával ismerteti meg a jelenlevőket – mesélte Vörös Anna.

A pedagógusok irányításával a gyermekek szemmel láthatóan jól érezték magukat, és már javában készülnek az utolsó napon bemutatandó, általuk készített bábjáték előadására.