2024. április 25., csütörtök

Megrontás az igazságosság nevében

A tájékoztatási minisztérium az ügyészséghez fordul a bulvárlapok legújabb kilengése miatt

A Srpski telegraf belgrádi napilap bocsánatot kért Monika Karimanovićtól és családjától, továbbá a közvéleménytől, amiért mai számában részleteket közölt a gyermekrablással és megrontással összefüggésbe hozott Ninoslav Jovanovićnak a rendőrségen tett vallomásából. Ennek a lapnak és az Informernek – utóbbi szintén részleteket közölt a vallomásból – „köszönhetően” az ország lakossága részletekbe menően tájékozódhatott arról, hogy a férfi – állítólag – mit, mikor és hogyan tett a tizenkét éves gyermekkel. A napilap közleménye szerint nem állt szándékában kárt, vagy fájdalmat okozni a gyermeknek, csupán ahhoz kívánt hozzájárulni, hogy a visszaeső bűnelkövető Jovanović ezúttal ne kerüljön soha többé szabadlábra, illetve ne követhessen el ismét bűncselekményt. A Srpski telegraf értékelése szerint külföldön az ehhez hasonló bűncselekmények tekintetében hasonló a gyakorlat, „ám ez a tény természetesen nem kifogás és mentségül sem szolgálhat”. A Milan Lađević főszerkesztő aláírásával közzétett közleményben kiemelik, hogy a Srpski telegraf a jövőben sem áll el attól, hogy harcoljon Ninoslav Jovanović életfogytiglani börtönbüntetésre való elítéléséért.

Nem ez az első alkalom, hogy a szerbiai bulvárlapok mindenen átgázolnak, amin csak lehet: törvényeken, etikai kódexen, egyéb szakmai szabályzatokon, valamint emberségességen, jó ízlésen, együttérzésen és felelősségtudaton. A december végén történt és január elején végződő gyermekrablási ügyet követően a bulvárlapok egymással versengve közöltek bennfentes értesüléseket, függetlenül attól, hogy az illetékesek és a szakmai egyesületek folyamatosan elítélték ezt a tájékoztatási módot. Ezúttal a művelődési és tájékoztatási minisztérium, a kormány egyéb illetékesei, továbbá a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) és a Szerbiai Független Újságírók Egyesülete (NUNS) ítélte el a Srpski telegraf és az Informer hozzáállását a köztájékoztatáshoz.

MÉLTÓSÁG, AZ ISMERETLEN SZÓ

Az UNS arra emlékeztetett, hogy a tájékoztatási törvény 79. szakaszának értelmében az erőszakos cselekmények részleteinek közlésével a médiumok nem gázolhatnak át az erőszak áldozatainak a méltóságán, míg az újságírói etikai kódex értelmében minden újságíró köteles tiszteletben tartani és védeni a gyermekek, valamint a gaztettek áldozatainak a jogait, illetve méltóságát.

Hasonló szellemiségben ítéli el az ügyet a NUNS közleménye is, amelyben a megfelelő lépések megtételére szólítják fel az illetékeseket, a tájékoztatási törvény megszegése miatt. A NUNS arra is emlékeztetett, hogy olyan lapokról van szó, amelyek csökönyösen és következetesen fittyet hánynak az etikai kódexre és a vonatkozó törvényekre.

A Laptanács szerint az említett lapok nemcsak az etikai kódexet vették semmibe, hanem törvénysértést követtek el, ezért az ügy innentől az illetékes ügyészség hatáskörébe tartozik, jelentette ki Gordana Novaković főtitkár. Mint azt a Beta hírügynökségnek nyilatkozva hozzátette, a Laptanács addig nem reagálhat, amíg az ügyet nem jelentik hivatalosan. A Laptanács múlt héten már reagált, amikor bizonyos lapok hasábjain megjelent a gyermek fényképe a mentőautóból, akkor azt hitte, hogy annál súlyosabb jogsértésre nem kerülhet sor, jegyezte meg Novaković, majd arról beszélt, hogy a tájékoztatási minisztérium a költségvetési pénzek kiosztásakor a médiumok projektumaira korábban mindig figyelembe vette a Laptanácsnak a hasonló jogsértések tekintetében hozott döntését, ám a helyi önkormányzati költségvetésekből ugyanazok a médiumok ennek ellenére is támogatásban részesültek.

LÉPÉSEKET ÍGÉRNEK

A művelődési és tájékoztatási minisztérium az ügyészséghez fordul az említett címoldali írások folytán, jelentette be Aleksandar Gajović államtitkár, majd elmondta, hogy az ehhez hasonló médiatartalmakra nincsen mentség, hiszen még a polgároknak az igazsághoz való joga sem írhatja felül a kiskorúak és minden egyéb áldozat jogait. Korábban a minisztérium közleményben fejezte ki reményét, hogy az illetékes ügyészség minden rendelkezésére álló eszközzel élni fog az említett ügy kapcsán.

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos szavai szerint a bulvárlapok egyrészt átgázoltak a szakmai etika szabályain, másrészt pedig gátlástalanul semmibe vették a gyermekjogokat. Közleményének folytatásában Janković az ország alkotmányának és törvényeinek a tiszteletben tartására kérte a médiumokat és kiemelte: „Egy tizenkét éves gyermek ellen elkövetett erőszak nem minősül közérdekű információnak.”

A lapok mai címoldala a példa arra, hogy hogyan nem szabad kinéznie a szerbiai médiaszférának, emelte ki Zorana Mihajlović, a kormány nemi esélyegyenlőségi koordinációs testületének elnöke. A Monika Karimanović ellen elkövetett erőszak részleteinek a közlésével a napilapok folytatták a gyermek elleni erőszakot, azt követően is, hogy a rendőrség megtalálta a gyermeket, a gyanúsítottat pedig letartóztatta, hangsúlyozta Mihajlović a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint. Mint hozzátette, a médiumoknak az állami szervek partnerének kellene lenniük az erőszakellenes küzdelemben, ez viszont csakis akkor lehetséges, ha kiállnak az áldozatok jogainak a védelme mellett, még annak árán is, hogy nem közlik az erőszak részleteit.