2024. április 19., péntek

Repülő BMW

Óránkénti 248 kilométeres sebességgel is lehet száguldani a szerbiai utakon?
Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Lehet. Ezt ma be is bizonyította egy BMW típusú jármű vezetője, akit a közlekedési rendőrség a Belgrád–Šid autópályán „állított” le. A száguldó jármű óránkénti 118 kilométeres sebességgel haladta meg a megengedett értéket. A radaron megjelenő 248-as szám még a tapasztalt rendőröket is elképesztette. A hihetetlen sebességgel rohanó sofőrt a hatályos bíróság 140 ezer dináros büntetéssel sújtotta és kilenc hónapra eltiltották a vezetéstől.

Az esetet követően a mitrovicai rendőrség közleményben hívta fel a sofőrök figyelmét a sebességkorlátozás szükségességére. Figyelmeztették a lakosokat az alkoholos állapotban való közlekedés veszélyeire is, kiemelték a biztonsági öv használatának fontosságát, de hangsúlyozták azt is, hogy vezetés közben veszélyes telefonbeszélgetést folytatni.

Egyébként az autóutakon a megengedett sebesség túllépésére 3000 dinártól 30 000 dinárig terjed a kiszabható pénzbírság, ám óránkénti 200 kilométer feletti sebességtúllépés esetére nem terjed ki a kategorizált szabályozás. Az, aki 20 km/h-val lépi túl a korlátozást, háromezer dináros bírsággal számolhat, aki viszont 141-160 km/h-val halad, ötezer dinárral könnyebbülhet meg. 161-180 km/h-ás sebesség esetén a 6-tól 20 ezer dináros bírság mellett három büntetőpontra és egy hónapos eltiltással is számolhatnak a sofőrök, aki pedig megközelíti az óránkénti 200 kilométeres sebességet, annak a hat büntetőpont mellett 15–30 ezer dinárral is könnyebbé válhat a pénztárcája, és három hónapra is bevonhatják a gépjárművezetői engedélyét.