2024. április 25., csütörtök

Felújítják a rézbányákat

Az RTB Bor a múlt évben 22 százalékkal növelte a munkások fizetését

A Zijin vállalat, amely megvásárolta az RTB Bor vállalatot, újabb fejlesztéseket jelentett be. Mint azt Long Ji, a Serbia Zijin Bor Copper vezérigazgatója a vállalat honlapján kiemelte, az idén felújítják és kibővítik a Velika Krivelj és a Jama bányát is, illetve felújítják az olvasztókat és újra beindítják a Novo Cerovo bányában a termelést.

A Velika Krvelj rézbányát 1982-ben tárták fel, és 1983 óta körülbelül 194,6 millió tonna ércet ástak ki, amelynek átlagos réztartalma 0,342 százalék volt. A Jama rézbányából ugyanakkor 1996 és 1998 között rekordmennyiségű, 1,9 millió tonna ércet bányásztak ki. Jelenleg a Brezonik és T nevű érctestek bányászása folyik. A Brezonik érctestben fennmaradó érctartalékokat 475 000 tonnára becsülik, amelynek átlagos réztartalma 1,25 százalék. A T érctestben becsült geológiai tartalék 239 000 tonna, átlagos réztartalma 5,095 százalék.

Mindkét bányába évek során jelentős összegeket ruházott be az állam, de a termelékenységet nem sikerült megnövelni.

Ji, a vállalat igazgatója a Serbia Zijin Bor Copper vállalat honlapján kiemelte, hogy a Zijin vállalat a szerb kormány támogatásával felújítja és kibővíti a majdanpeki bányáit, így ezt az évet a beruházásoknak szentelik.

– A 2018. évhez viszonyítva 24 százalékkal megnöveltük a katódréz gyártását, illetve 45 százalékkal növeltük a bevételt, aminek köszönhetően 300 százalékkal gyarapodott az operatív nyereség – emelte ki Long Ji. Ezzel lehetőség nyílt a foglalkoztatás növelésére is, vagyis 2019-ben 5 százalékkal növelték az alkalmazottak számát.

– A munkások átlagfizetése 22 százalékkal nőtt, és így 55 százalékkal magasabb a szerbiai átlagfizetéstől – emelte ki a vezérigazgató. Hozzáfűzte, növelték a munkahelyi biztonságot is, így a 2018. évhez viszonyítva 43 százalékkal csökkentették a sérülések számát is.

Hangsúlyozták azt is, hogy növelték a zöld területet is a bánya környékén, ennek köszönhetően 110 ezer négyzetméter zöld területtel rendelkeznek.

Az elmúlt időszakban elért sikerek ugyanakkor arra ösztönzik a kínai tulajdonban lévő vállalatot, hogy további beruházásokkal növeljék a termelést és javítsák az üzletelésüket, vagyis csökkentsék a kiadásokat.