2024. április 19., péntek
VILÁGBANK

Az idén 3,9 százalékos GDP-növekedés várható

A tegnap nyilvánosságra hozott Globális gazdasági kilátások 2020 című kiadványban a Világbank a szerbiai gazdaság 3,9 százalékos növekedését prognosztizálja, ami 0,1 százalékponttal kevesebb, mint amennyit tavaly júniusban előrejelzett. 2021-re maradt a korábban valószínűsített 4 százalék.

A nemzetközi pénzintézet az egész Nyugat-Balkánra vonatkozóan 0,2 százalékkal csökkentette becslését, és így 3,6 százalékos növekedést tart lehetségesnek. Megállapítása szerint a térségben alábbhagyott a reformok lendülete, több ország elmulasztotta a versenyképesebb piacra való áttérés folyamatának lezárását. Mindemellett „Közép-Európa, a Nyugat-Balkán és a Dél-Kaukázus néhány államában az üzleti környezet mutatói megközelítették az Európai Unió fejlettségi indexeit”. Ha a politikai helyzetet sikerül ellenőrzés alatt tartani, a nyugat-balkáni térség növekedése 2021-ben 3,8 százalékra erősödhet.

A Világbank jelentése Koszovóra, Montenegróra és Észak-Macedóniára vonatkozóan megállapítja, hogy a pénzügyi kötelezettségek növekedése, például a nagyarányú közszektori béremelés, a jelentős szociális átutalások vagy a vártnál nagyobb kiadásokkal járó infrastrukturális projektumok

gyengíthetik az üzleti légkört.

Az euróövezet lassulása kihatással lehet azokra a feltörekvő gazdaságokra is, melyek kereskedelmi és pénzügyi szempontból szorosan kötődnek a közös európai valuta zónájához.

A világgazdaságot illető előrejelzés szerint a tavalyi 2,4 százalék után 2020-ban 2,5 százalékos lehet a növekedés, ami a tavaly júniusi prognózishoz képest 0,2 százalékos javulást jelent. 2021-re 2,6, 2022-re pedig szintén jelentéktelen mértékű, 2,7 százalékra való gyorsulást valószínűsítenek.