2024. április 19., péntek

Ételt osztottak a pravoszláv karácsony előtt

Zentán a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ ételosztással egybekötött pravoszlávkarácsony-váró rendezvényt szervezett vasárnap a város Fő terén, a parkban.

Sokan eljöttek az ételosztással egybekötött pravoszlávkarácsony-váró rendezvényre (Horváth Zsolt felvétele)

Sokan eljöttek az ételosztással egybekötött pravoszlávkarácsony-váró rendezvényre (Horváth Zsolt felvétele)

A rendezvény keretében a késő délelőtti órákban már javában szorgoskodott néhány zentai és magyarkanizsai mesterszakács, hogy mire megérkeznek az érdeklődők, ki tudják osztani nekik a sült halat, halászlét és az erre az alkalomra készített forralt bort, amelyet végül is rövid idő alatt szétosztottak a járókelők között. Az ínyencfalatok készítői között volt a felsőhegyi Ősz Szabó Imre is, aki napilapunknak elmondta, hogy szakácstársaival együtt arra törekedtek, hogy a más országokhoz, városokhoz hasonlóan akár a római katolikus, akár a pravoszláv karácsony alkalmával a szegény sorban élők asztalára is kerüljön ünnepi étel. Az akciójuk első állomása december 22-én Felsőhegy volt, amikor az Önkéntes Központ által megrendezett aranyvasárnapi kavalkádon 160 adag kocsonyát, 200 adag halászlevet és 150 adag babot osztottak ki. Ezt követően Magyarkanizsán mintegy 160 kiló halból 800 adag halászlevet főztek, most vasárnap pedig Zentán mintegy 300 adag halászlevet osztottak szét, sült halat és forralt bort is kaptak mellé a rendezvényre látogatók.

Branko Mataruga, a zentai rendezvény koordinátora szerint ez idáig senki sem kezdeményezte, hogy a római katolikus karácsonyhoz hasonlóan a szerb karácsony alkalmából is rendezzenek ünnepséget a városban.

– Mi most ezt nemcsak a pravoszláv vallásúak számára, hanem Zenta összes lakója számára szerveztük. Így zentai, felsőhegyi és magyarkanizsai barátaimmal összeállítottunk egy csapatot, akiknek a segítségére bármikor számíthatunk, hogy együtt ünnepeljünk – ecsetelte Mataruga, aki elmondta, hogy a főzés és ételosztás mellett alkalmi művelődési műsorral is előrukkoltak, és a Télapó is eljött hozzájuk, hogy szétossza a támogatóiktól begyűjtött ajándékcsomagokat.