2024. április 25., csütörtök

Házak helyett lakóépületek

Az önkormányzati szervek közszemlére bocsájtották a Podbara városrész részletes, területrendezési tervét, január 9-éig várják a polgárok ötleteit és panaszait.

Január 9-éig várják a polgárok panaszait és ötleteit az önkormányzati szervek a Podbara városrész részletes területrendezési tervére vonatkozóan. Az Almási templom környéke továbbra is védelem alatt áll (Szeli Balázs felvétele)

Január 9-éig várják a polgárok panaszait és ötleteit az önkormányzati szervek a Podbara városrész részletes területrendezési tervére vonatkozóan. Az Almási templom környéke továbbra is védelem alatt áll (Szeli Balázs felvétele)

A közszemlére bocsájtott területrendezési terv szerint Podbara nagy részén a családi házak helyére két-háromemeletes lakóépületek építését tervezik, ezenkívül különféle oktatási és művelődési intézményeket, irodaházakat és egy új egészségházat láttak elő ebben a városrészben. Ezek mellett felújítják az infrastruktúrát, új úthálózatot és parkolókat építenek, valamint köztereket is kialakítanak.

A területrendezési terv összesen 31,54 hektárnyi földterületre vonatkozik, ide tartoznak a Temerini, a Venizelos, a Filip Višnjić, a Marko Miljanov, a Milan Rakić, a Marko Nešić, a Đorđe Rajković és az Almási utcák környéke. A felújításra váró városrészt négy területre osztották fel. Az egyik a Temerini és a Venizelos utcák környékét öleli fel, itt egy kisebb, városrészközpontot terveznek kiépíteni, amelyben irodahelyiségeket és lakóépületeket alakítanak ki. A másik terület a jelenlegi Podbara központi része, itt szintén lakóépületek építését tervezik, és itt kapnak helyet a városi intézmények objektumai is, valamint egy többszintes garázs kialakítása is tervben van. A területrendezési terv harmadik része a Filip Višnjić és a Venizelos utcák közötti területre vonatkozik, amelyet szintén családok lakhatására láttak elő. E városnak ezen a részén jelenleg is családi házak állnak, de a projektum nem részletezi, hogy ezen a területen pontosan mit terveznek. A negyedik rész az Almási utca környéke, amely a város kulturális-történelmi örökségét képezi, és mint ilyen, védelmet élvez. Ezért itt a családi házak és a kulturális-oktatási intézmények objektumait nem bontják le – olvasható a Dnevnik napilapban.

Ami az infrastrukturális felújításokat illeti, a tervek szerint kiszélesítik majd az úttestet a Venizelos utcában, kerékpárutat építenek a Temerini, a Pavle Stamatović és a Venizelos utcákban. A Filip Višnjić utcát összekötik a Čarnojević pátriárka utcával, valamint felújítják a Marko Miljanov, a Đorđe Rajković, a Milan Rakić és a Zemljane ćuprije utcák közötti útkereszteződéseket.