2024. március 29., péntek

Télen sem tétlenkednek

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár sikeres évet zárt, és új lendülettel tekint a jövőbe

Pezsgő élet folyik egész éven át a könyvtárban, amely amellett, hogy a könyvek kölcsönzésére hivatott, számos kulturális rendezvénynek is helyet ad. Megannyi könyvbemutató, író-olvasó találkozó és gyermekprogram zajlik egész évben. Bús Csaba, a József Attila Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a 2020-as évre is számtalan tervük van már, a magunk mögött hagyott év pedig sikereket rejt.

Mi minden történt a könyvtár háza tájékán tavaly?

Bús Csaba könyvtárigazgató (Jenei Klementina felvétele)

Bús Csaba könyvtárigazgató (Jenei Klementina felvétele)

– Minden évben bizonyos keretösszeggel indulunk, amelyet az állomány gyarapítására fordíthatunk. A 2019-es év e tekintetben is sikeresnek mondható, mert nagyon szép számban tudtuk gyarapítani a könyvállományt, csaknem kétezer könyvvel gazdagodtunk. Az elmúlt évekre visszamenőleg ez rekordgyarapítás, hiszen mindig nagyjából ezer kötetet szerezhettünk be, most ezt sikerült megduplázni. Több pillérre támaszkodunk: az önkormányzatra, amelytől 350 ezer dinárt kaptunk, továbbá a magyarországi Márai-programban is részt veszünk, ahonnan közel 300 ezer forintot kaptunk. Főleg szépirodalom, gyermekirodalom és tudományos kötetek kerültek a támogatásoknak köszönhetően a könyvtárunkba. A tartománytól, a szerb kulturális minisztériumtól is részesültünk támogatásban. Idén bekapcsolódtunk az elektronikus információs szolgáltatás nemzeti programjába, amelyet a magyarországi innovációs és technológiai minisztérium írt ki. Közel ötezer elektronikus könyv, publikációs szótár található meg ebben a csomagban ennek köszönhetően, a könyvtár olvasói, ha betérnek hozzánk, a helyszínen elérhetik, illetve kis kártyákat tudunk adni, amellyel ezeket az adatbázisokat otthonról is elérhetik az olvasók. Nagyon szép műalkotásokkal is gyarapodtunk: Maurits Ferenc vajdasági magyar íróportrék triptichon sorozatával bővítettük intézményünket.

Rendezvények tekintetében sem szűkölködtek.

– Szép számú rendezvényünk volt. Általában havonta egy-két vagy több rendezvényt is lebonyolítottunk. Vörös Anna kolléganőnk rendszeresen tart könyvtárórákat a gyerekeknek. Az írótábornak is mi vagyunk a házigazdái, szervezésében aktívan kivesszük a részünket, és pályázatokból tudunk pénzforráshoz jutni, valamint az önkormányzat, a MNT, a Bethlen Gábor Alap is az ügy mellé áll.

Kikkel tudnak együttműködni?

– Az óvodákkal, a község általános iskoláival nagyon szoros az együttműködés, annál is inkább, mivel megannyi szavaló- és mesemondó versenyt is tető alá hozunk, amelyek főszereplői a gyerekek. A Vajdasági Pax Romanának is volt nálunk rendezvénye, továbbá tevékenyen részt veszünk a Kapocs könyvtári csoport munkájában, a könyvtárosaink minden évben részt vesznek a továbbképzéseken. A horgosi kolléganőnk, Horváth Hilda szakvizsgázott, így most már ott is szakképzett könyvtáros dolgozik.

Mik a jövőbeni tervek?

– Januárban téli programokat kínálunk, mint minden évben. A téli szünet utolsó hetében, január 8-án, 9-én, 10-én, 11-én mindennap reggel kilenctől várjuk a gyerekeket. Négy helyszínen zajlanak a programok. Kézműves-foglalkozás, filmvetítés, színdarab adaptálása, ez mind ezeken a napokon történik a jól bejáródott szokás szerint. Nagy vágyunk, hogy idén kiadhassuk Klamár Zoltán Kanizsai képeskönyvének második kiadását. Ez a könyv 25 éve jelent meg, és nagyon nagy népszerűségnek örvendett, sokan keresték. Úgy gondoltuk, hogy megérne egy új kiadást. Tárgyaltunk a szerzővel, aki örömmel vállalta a feladatot. Ez egy frissített, bővített kiadás lesz, terveink szerint 2020-ban meg is tudjuk jelentetni szerb és magyar nyelven.

A téli programok után mire készülnek?

– Revíziót hajtunk végre a könyvtárban. Ezt tízévente egyszer kötelessége megtenni minden könyvtári intézménynek. Ez azt jelenti, hogy erre az időre be kell zárnunk. 2020. január 13-ától február 3-áig a kötelező nagyleltár miatt zárva tartunk. Amennyiben a jelzett időtartam kevésnek bizonyul, a nyitvatartás idejéről és rendjéről értesítjük az érdeklődőket. Ez egy nagyon nagy munka lesz. Minden könyvet egyenként le kell emelni a polcról, ellenőrizni, hogy milyen állapotban van, illetve melyek azok a könyvek, amelyek elvesztek, vagy annyira sérültek, hogy ki kell venni az állományból. Tervezzük még, hogy Horgoson új bútorral szereljük fel a könyvtárat. Tavaly költözött át az új helyre, a művelődési otthonba. Pályázati pénzből szeretnénk ezt is realizálni. Illetve ami még a tervek közé tartozik, hogy egy új számítógépes programra térhessünk át, ez a Huntéka, amelyre vélhetően átáll az összes vajdasági könyvtár, köztük mi is.