2024. április 25., csütörtök

Téli oratórium Muzslyán

Hatvan általános iskolás diák vesz részt a foglalkozásokon

Szünetel a tanítás, a kollégisták hazaköltöztek, de a muzslyai Emmausz katolikus kollégiumban mégis nagy a zsibongás: hétfőn megkezdődött a téli oratórium. Az idén mintegy hatvan, zömében muzslyai gyerek látogatja ezeket a foglalkozásokat.

Ha már hó nincs, akkor kézműveskednek (Kecskés István felvétele)

Ha már hó nincs, akkor kézműveskednek (Kecskés István felvétele)

A szalézi szerzetesek évtizedekkel ezelőtt kezdték a nyári oratóriumok szervezését Muzslyán, öt éve pedig már téli szünidei oratóriumokat is tartanak. A napi foglalkozások katekézissel, beszélgetéssel és közös énekléssel kezdődnek, ezt követően mindenki megtalálhatja magának a kedvére valót.

– Az oratórium egy hasznos szabadidőtöltés. Sokat játszunk a gyerekekkel, vannak különböző műhelymunkák, közös tánc, szereptanulás. Az oratórium azért is jó, mert elvonja a gyerekek figyelmét a videózástól, a számítógéptől, a telefonálgatástól. Ezeken a foglalkozásokon arra tanítják őket, hogy az előzőek nélkül is lehet hasznosan és érdekesen időt tölteni. Sok gyereknek a bújócskázás vagy a foci, másoknak a kézműves foglalkozás a legérdekesebb, de mindemellett barátságkötésekre is alkalmasak az ilyen találkozások.

– Ez nemcsak a gyerekek, hanem a szülők számára is jó, hiszen a gyerekek egy kicsit kiruccannak, eljönnek ide, szórakoznak. Közben valami okosat is tanulnak. Tehát nagyon hasznos, hogy téli oratórium is van. Hiszen most, a téli szünidő idején legalább egy kicsit lefoglaljuk őket, hogy töltsenek itt el egy pár napot és közösen játsszanak, szórakozzanak – mondta Kalapis Sztoján plébános, a muzslyai fiúkollégium vezetője.  
A téli oratóriumnak értelemszerűen a télhez kötődő játékok, foglalkozások a fő témái. Sajnos az idén egy kicsit változtatni kellett a programon.
– Az volt a tervünk, hogy elmegyünk szánkózni, hóembert építeni, azonban hiányzik a hó. De azért igyekszünk minél több télhez kötődő játékot bemutatni, hogy minél többet élvezzük a telet is, ne csak a nyarat – mondta Rapos Emma animátor.

Az oratóriumnak sok visszajáró résztvevője van. Közülük kerülnek ki később az animátorok. Muzslyán jelenleg 28, megfelelő képesítésű animátor van. A napokban megtartott képzés után nyolc új animátort vontak be a gyerekekkel való foglalkozásokba.

A muzslyai plébánián megtartott nyári és téli oratóriumokon évente több száz muzslyai és környékbeli általános iskolás vesz részt.