2024. április 25., csütörtök

Életbe lépett az egyházügyi törvény

Montenegróban ma lépett életbe az a törvény, amely a szabad vallásgyakorlást és az egyházközösségek jogi státuszát szabályozza. Az év utolsó napjaiban, december 27-én elfogadott törvényt még aznap aláírta az ország államfője is. A törvény rendelkezései az ortodox egyház éles tiltakozását váltották ki, mivel általa ingatlanokat: középkori templomokat és kolostorokat veszítenek el.

Milenko Radić ügyvéd szerint a szerb pravoszláv egyház a mai nappal elveszíti jogi státuszát Montenegróban, tehát nem lesz joga semmilyen jogi eljárás kezdeményezésére sem, amivel bizonyíthatná és védhetné az eddigi vagyona feletti tulajdonát. Ezért véleménye szerint az SZPE számára a legésszerűbb, ha szerződésben állapodik meg a montenegrói kormánnyal templomai és kolostorai egy részének megtartásáról. Mint azt Radić a Tanjugnak elmondta, ilymódon minden nyitott kérdést rendezhetnének, mivel ez a szerződés a törvény felett állna. Rámutatott arra is, hogy a többi egyház: a zsidó, az iszlám és a római katolikus már szerződést kötött a montenegrói kormánnyal, zavartalanul működnek és 9 hónapnyi időt kaptak arra, hogy kérvényezzék ingatlanjaik újrabejegyzését.

Az új törvény szerint – mint ismeretes –, minden jelentős egyházi épület, amely 1918 előtt – azaz Montenegró függetlenségének elvesztése előtt –, az állam tulajdonát képezte, majd nem került megfelelő jogi eljárás során valamely egyházközösség tulajdonába, most újra állami tulajdonba kerül. A törvény azt is kimondja, hogy ha valamely egyház bizonyítani tudja, hogy valamely ingatlan a birtokát képezte, akkor azt tiszteletben tartják.