2024. március 29., péntek

Lezuhant egy ukrán utasszállító Iránban, nincs túlélő

Mindenki meghalt a Teherán mellett szerdán reggel lezuhant ukrán repülőgép fedélzetén az iráni állami televízió közlése szerint. Ezzel egybehangzó bejelentést tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája iráni képviseletének információi alapján.

A Boeing 737-es típusú utasszállító gépen 167 utas és 9 fős személyzet volt a hírforrások szerint.
Az Ukraine International Airlines repülőgépe nem sokkal a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után, pontosan meg nem határozott műszaki problémák következtében zuhant le - jelentették iráni hírforrások. Annyit lehet tudni egyes hírforrások szerint, hogy a gép egyik hajtóműve kigyulladt, és a pilóta elvesztette az uralmát a jármű felett.
Az iráni légiforgalmi irányítás szóvivője közölte, hogy baleseti vizsgálóbizottság van a helyszínen a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására, valamint katasztrófamentők. A mentők egyik tisztségviselője megerősítette, hogy a gépen tartózkodók közül senki nem élte túl a katasztrófát.
Az IRIB teheráni tévéállomás híradása szerint Teherán közelében már megtalálták a lezuhant gép egyik feketedobozát, és átadták az illetékes hatóságoknak.
Az AP hírügynökség tudósítója is eljutott a helyszínre, és látta, hogy a gép mezőgazdasági területen zuhant le. Darabjai nagy területen szóródtak szét, és köztük láthatók voltak a holttestek.
Az ukrán elnöki hivatal szerda reggeli tájékoztatása szerint Volodimir Zelenszkij államfő azonnal megszakította ománi látogatását, és hazarepül Kijevbe.
Zelenszkij közleményben részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Közölte, hogy a katasztrófa helyszínén tartózkodik a teheráni ukrán konzul.