2024. április 25., csütörtök

Hosszabbodik a gyorsvasútvonal

Márciusban nyílik a Belgrád és Ópázova közötti szakasz bal oldali sávja

A mintegy 34,5 kilométer hosszú kétvágányos vasúti útszakasz bal oldali pályájának építési munkálatai előreláthatóan márciusban fejeződnek be – jelentette be Miroljub Jevtić, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat igazgatója, majd hozzátette, a teljes Belgrád és Ópazova közötti gyorsvasútvonal a következő év közepére készül el. Jevtić a Tanjugnak azt is elmondta, összesen 377 kilométer hosszú vasútvonal felújítása és újjáépítése van folyamatban, ebből 134 kilométernyi szakasz a főútvonal részét képezi, 243 kilométer pedig a regionális vasútvonal.                                                                                                

Čortanovci és Karlóca között 3 kilométer hosszú völgyhíd épül (Fotó: Beta/Archiv)

Čortanovci és Karlóca között 3 kilométer hosszú völgyhíd épül (Fotó: Beta/Archiv)

A Belgrád–Ópázova szakaszon a kínai China Railway International és a China Communitacions Construction Company munkásai dolgoznak. A Belgrád–Budapest gyorsvasút legnehezebb, 40 kilométer hosszú, Ópázova és Újvidék közötti szakaszát, az orosz RZD International építi és már 35 kilométernyi vasutat lefektettek. Ezen a szakaszon,  Čortanovci és Karlóca között épül egy alagút két párhuzamos járattal és egy 3 kilométer hosszú völgyhíd is, amelyeknek a munkálatai hetvenhat százalékban késznek mondhatóak. A vasút ezen szakasza a tervek szerint 2021 végére készül el.
Jevtić arról is tájékoztatott, hogy a vasútvonal harmadik szakaszát, az Újvidéktől Szabadkáig tartó rész építésével kapcsolatos munkálatokat, szintén a már említett kínai vállalatok végzik. A 108 km hosszú vonal munkálatai márciusban kezdődnek meg, és a 33 hónap befejezési határidőt betartva 2022 végére készülhet el.

A Belgrádból Nišbe és Preševóba tartó nagy sebességű vasút építése kapcsán Jevtić kijelentette, már aláírták a szerződést a kínai CRBC társasággal, illetve már folynak a szükséges tanulmányok is.                                                                                                                                                – A tanulmányok a legjobb megoldásokat szolgáltatják, a gyorsvasút kiépítését folytatjuk Belgrádból Nišbe 200 kilométeres óránkénti sebességgel, valamint a Ništől Preševóig tartó vonalat 120–160 kilométeres óránkénti sebességgel – tette hozzá az igazgató. Elmondása szerint a tanulmánytervezés befejeztével, 2020-ban elkészülnek a projektumok.

A regionális vasútvonalakon jelenleg munkálatok zajlanak a Niš és Zaječar közötti 108 kilométeres részén, Markovac és Resavica közötti 53 kilométeres, Szabadka és Zenta közötti 38,5 kilométeres, valamint Kumane és Beodra (Novo Miloševo) közötti 28,5 kilométeres szakaszán. Továbbá felújítások folynak az Újvidék és Gombos közötti vonal vasútállomásain: Futakon, Bácsordason (Karavukovo), Hódságon és Szépliget vasútállomásain. Ezeken a szakaszokon tavaly fejeződött be a csaknem 100 km-es pálya rekonstrukciója. Jevtić szerint márciusban adják át a Pancsovától Nagybecskerekig, illetve Szabadkáig tartó 201 km-es kerülővonalat, melyeken a vonatok 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak, a megengedett tengelyterhelés pedig 22,5 tonna lehet tengelyenként. Ez mindaddig megoldja az árufuvarozás problémáit, amíg az Újvidéktől Szabadkáig tartó vasúti munkálatok zajlanak.
Jevtić bejelentette azt is, hogy egy egyedi menetirányító központot építenek, továbbá még az idén kidolgozzák a projektum műszaki dokumentációját, amelyre az új orosz kölcsönből 9,48 millió eurót különítettek el.