2024. április 24., szerda

Újabb ingyenrészvények

Részvénytársasággá alakítják a Szerbiai Villanygazdaságot

Az állami vezetés már korábban ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalapnak arra, hogy 2020 folyamán megváltoztatja a Szerbiai Villanygazdaság jogi státusát. A részvénytársasággá való átalakulás többek között azt is jelenti, hogy a lakosok jogosultak a részvények 15 százalékára.

A jogi státus megváltoztatásának első lépéseként fel kell becsültetni a villanygazdaság tulajdonának értékét. Időközben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együttműködve új cselekvési tervet dolgoznak ki, amelynek értelmében átszervezik a cégvezetést is. A végső cél a vállalat teljeskörű újraszervezése, amely részvénytársaságként fenntarthatóbbá válik – áll a Szerbiai Villanygazdaság közleményében.

Az átszerveződés folyamán a villanygazdaság köteles részvényesévé tenni Szerbia csaknem négymillió lakosát. A hatályban levő törvényes rendelkezések szerint azok jogosultak a részvényekre, akik 2007. december 31-éig nagykorúvá váltak, 2008. január 3-a előtt is szerbiai állampolgárok voltak és 2007. június 30-át megelőzően már rendelkeztek állandó lakcímmel az ország területén. Fontos kiemelni, hogy a kettős állampolgárok is igényelhetik a részesedést. Továbbra sem jogosultak viszont az ingyenrészvényekre azok a polgárok, akik korábban bármely közvállalat részvényesei voltak – még akkor sem, ha időközben a közvállalat csődbe ment.

Az ingyenes részvényekre tehát jogosult mindenki, akit korábban a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS), a Nikola Tesla Repülőtér és a Szerbiai Telekom átszervezésénél is kielégítettek. Mindazoknak, akik még nem értékesítették az említett gazdasági társaságok részvényeit, jelenleg több mint tízezer dináros egyenleget mutat a számlájuk. Ebből a részesedés összege 6300 dinár.

A részvények eladását, illetve a részesedés kifizetését továbbra is a Szerbiai Posta ügyfélszolgálatán lehet intézni.