2024. április 26., péntek

Folytatódnak a nagy értékű befektetések Temerinben

Fókuszban a szennyvíztisztító megépítése, az oktatási intézmények és a közutak felújítása

A nagy értékű beruházások tekintetében sikeres évet zárt a temerini vezetés. A köztársasági és a tartományi nagyberuházási igazgatóságok támogatásával az év elején sikerült befejezni a Veljko Vlahović Gyermekintézmény központi épülete műemlékvédelem alatt álló épületszárnyának teljes rekonstrukcióját, a 2018-ban felújított Petar Kočić Általános Iskola új, korszerű megvilágítást kapott, a járeki óvodában pedig felújították a kazánházat. Jelenleg is két általános iskola tatarozása zajlik a község területén. A temerini Kókai Imre Általános Iskola teljes körű felújítása csaknem 150 millió dináros költséget jelent, a szőregi Danilo Zelenović Általános Iskola rekonstrukcióját pedig megközelítőleg 120 millió dináros kerettel valósítják meg. A projekteket tavaszra, illetve nyár elejére fejezik be a kivitelezők – mondta Nikola Ember, Temerin alpolgármestere.

– A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával megépítettük a 75 millió dinár értékű körforgalmat is a Temerint és Újvidéket összekötő közúton. Ennek szerves része az a szervizút is, amely a 38-as, 39-es és a 8-as ipari övezet kiépítésének infrastrukturális feltétele volt. A magasabb szintű állami vezetés támogatásával megvalósuló befektetések mellett a községi vezetés számos projektet valósított meg önerőből is. Jelentős útfelújítások történtek az év folyamán, erre a célra a tervezett 12 milliós keretösszeg mellett további 20 millió dinárt fordítottunk. Temerin, Kolónia és Járek területén korszerűsítettük a közvilágítást is. A 20 millió dinár értékű projekt keretében a hagyományos izzókat LED-fényszórókra cseréltük. A munkálatok a település egyes részein még folyamatban vannak, márciusig befejeződnek. Több helyen új, napkollektorokkal felszerelt buszmegállót is felállítottunk a község területén, de felújítottuk a járeki helyi közösség épületét is.

ÉVTIZEDES GONDOK ORVOSLÁSA

A községi vezetés egyik kiemelt célja a szennyvíz-elvezetéssel kapcsolatos problémák orvoslása. December végén a községi büdzsébe beérkezett a nagy kapcitású szennyvíztisztító megépítésére előirányozott 360 millió dináros támogatás első része. A köztársasági forrásokból támogatott projekt az idén prioritást élvez, így az önkormányzat erre a célra további 100 millió dinárt különített el a helyi büdzséből, de jelentős eszközöket fordít a csatornahálózat bővítésére is. A Temerinen és Járekon áthaladó, elsődleges fővezeték mellett jelenleg a nyugati csatlakozás befejezésén dolgozunk. A Petőfi Sándor és a Rákóczi Ferenc utcák kereszteződésén lévő szivattyútelep megépítésével befejezzük az egyik legnehezebben kivitelezhető szakaszt. Pillanatnyilag a szőregi fővezeték, valamint a járeki Október 23. és a Lázár cár utcák mellékágainak a tervrajzait dolgoztatjuk ki – részletezte az alpolgármester az idei terveket.

– Az idén jelentős összegeket fordítunk a járdák és a közutak felújítására. A járdák karbantartására 15 millió dinárt, az utak újítására pedig 35 millió dinárt különített el az önkormányzat. A közvilágítás korszerűsítésének befejezésére további 20 millió dinárt költünk, de megfigyelőrendszert is szereltetünk a közterekre. Két műemlékvédelem alatt álló épület felújítását is megkezdjük. Az Első Helyi Közösség székházának (valamikori Öreg Iskola, manapság Ifijúsági Otthonként ismert épület) felújítására egyelőre 20 millió dinárt irányoztunk elő, ebből a munkálatok első fázisát valósítjuk meg. A Lukijan Mušicki középiskola (Szécsen-kastély) épületének felújítására vonatkozó terveket is kidolgoztatjuk, ugyanis sikerült biztosítani a támogatást a nagyértékű befektetéshez. A település egyik legjelentősebb történelmi hagyatékának a felújításához a nagyberuházási igazgatóság járul hozzá – mondta Nikola Ember, és hozzátette, hogy a Nyugati katolikus temetőben levő kápolna befejezésére is biztosították a hiányzó eszközöket. Több kisebb értékű projektre már december végén kiírták a közbeszerzési eljárást. Felújítják ugyanis a község játszótereit, a köztereket és a közutakat pedig megfigyelőrendszerrel szerelik fel. Tervezik Járek központjának újrarendezését és a községháza üléstermének felújítását is.

MAGYAR ÉRDEKELTSÉGŰ PROJEKTEK

Temerin település fejlesztési projektjeinek megvalósításához jelentősen hozzájárult a Vajdasági Magyar Szövetség is. A párt képviselőinek hozzájárulásával az utóbbi négy évben 352 millió dináros forráshoz jutott a helyi vezetés – mondta Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke. A Kókai Imre magyar tannyelvű általános iskola központi épületének teljes körű felújítása mellett a telepi kihelyezett tagozat fűtését is korszerűsítették. Tartományi forrásból megépült a kerékpár- és gyalogos út a Jegricska Természeti Parking, de jelentős eszközöket fordítottak a távfűtő művek új kazánjainak beszerzésére és két új kút fúratására is. A magyar érdekeltségű projektek közül kiemelkedik még a Nyugati temetőben levő új kápolna megépítése, amelyre összesen 20 millió dinárt fordított az önkormányzati vezetés. A település legrégebbi, 166 éves fogadalmi ünnepének megtartására 5 millió dinárt költött a helyi vezetés, a magyar érdekeltségű civil szervezeteket 4 millió dinárral, a katolikus egyházat pedig 1,8 millió dinárral támogatta az önkormányzat az utóbbi négy évben – részletezte Pásztor Róbert.

– A Prosperitati Alapítványon keresztül csaknem 690 millió dinár érkezett Temerinbe. Az 5,75 millió eurós támogatást a magyar lakosok közepes értékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztésekre, falusi házak vásárlására, mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére, új vállalkozások megteremtésére, idegenforgalmi fejlesztésekre, földvásárlásra, zárt rendszerű növénytermesztés megvalósítására, tenyészállatok és méhek vásárlására, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzésére, öntözőrendszerek kiépítésére és többéves ültetvények telepítésére fordíthatták. A helyi magyarság szempontjából fontosnak bizonyultak a Magyar Nemzeti Tanács közvetítésével megvalósuló oktatási támogatások. A beiskoláztatási program által négy év alatt több mint 2,3 millió dinár támogatásban részesültek a helyi elsősök. A Szülőföldön magyarul oktatási és nevelési támogatás által a helyi óvodások több mint kétmillió dinár támogatásban részesültek, az általános iskolások csaknem 15 millió dináros összeghez jutottak, a középiskolások pedig 1,3 millió dinár támogatást kaptak. A felsőoktatási programok által csaknem hárommillió dináros ösztöndíj került a magyar fiatalokhoz – emelte ki a helyi VMSZ elnökhelyettese.

Pásztor Róbert szerint továbbra is kiemelten támogatják a magyar érdekeltségű civil szervezeteket, a sportegyesületeket és a katolikus egyházat. Az önkormányzat által meghatározott infrastrukturális befektetések mellett terveik között szerepel egy magyar kultúrközpont megépítése, a Temerini Rádió újraindítása, a Kókai Imre Általános Iskola bútorzatának cseréje és konyhájának korszerűsítése, a telepi iskola és az óvoda bővítése, valamint a művelődési központ tetőterének szigetelése és burkolása is.