2021. május 5., szerda

Ottalvós bulik

Az ottalvós buli sosem megy ki divatból. Harminc évvel ezelőtt nekem is jó ötletnek tűnt a barátnőmnél aludni, meg most a nagyobbik lányomnak is vannak már ilyen kívánságai. Anyukám sosem díjazta a máshol alvásomat, azt mondta, a gyereknek otthon a helye, ezért nem sokszor volt benne részem, de arra a néhány alkalomra szívesen emlékszem vissza. Egyszer a köröszttestvéremnél aludhattam, aki kb. 10 házzal lakott odébb tőlünk, de az valami fantasztikus volt. Arra már nem emlékszem, hogy mit csináltunk, de maga az érzés megmaradt. Nagyon örültünk egymásnak és felvillanyozott bennünket a tudat, hogy késő estig játszhatunk, meg még az ágyban is cseverészhetünk. Alsós lehettem akkor, mert akkoriban játszottam vele naphosszat, és nem mintha egyébként nem töltöttünk volna elég időt együtt, de maga az ott alvás ténye kimondhatatlanul jó volt. Tuti, hogy barbiztunk, mert neki tényleg sok Barbija volt, sőt Ken babája is volt, ami akkoriban még ritkaság számban ment.

Az utóbbi időben a lányaimnál is felmerült a máshol alvás ötlete. Az én barátnőim tíz év körüli lányaitól látták, hallották, akik így szünidő idején szívesen aludtak egymásnál, persze csak olyan családoknál, akikkel a szüleik szoros barátságot ápolnak. Eszter, a nagyobbik lányom már próbálkozott ezzel a dologgal a nyáron, és ő is a szomszédban tervezett aludni egy olyan családnál, akiket tényleg nagyon jól ismerünk, de aztán éjfélkor jött a telefonhívás, hogy ő inkább mégis hazajönne, nem bír elaludni. Így a férjem átballagott érte, de akkor is azt mondta, hogy így is nagyon jó buli volt, mert együtt fürödtek a barátnőjével, meg együtt vacsoráztak, meg sokat mókáztak. Aztán fél évig nem volt újabb ilyen ötlete, de most szilveszter után megint nekirugaszkodott. Németországból az ünnepekre hazajöttek a barátaink, és az ő kisebbik lányuk egyik este nálunk aludt, és az nagyon jól sikerült. A három lány együtt pancsolt a kádban, aztán Abba-zenére táncoltak, mert a közös szilveszteri bulin ők is ráéreztek az ízére, aztán mesét olvastunk, majd mindenki el is bírt aludni, legelsőnek a vendégkislány. Az én lányom akkor is olyan izgatott volt attól, hogy vendég alszik nálunk, hogy csak későn jött álom a szemére. Aztán meg reggel korán kelt, nehogy ne legyen elég idejük játszani. Felbuzdulva ezen a jól sikerült estén másnap Eszter is ott akart aludni őnáluk, és mivel ebbe mindannyian beleegyeztünk, így is lett. Állítólag nehezen tudott álomba merülni, de nem bánta, nagyon jó élményként maradt meg benne, és másnap felvillanyozódva fogadott, amikor mentem érte.

Juli, a kisebbik lányunk Eszternek ezt az otthonról távol maradását egyáltalán nem nézte jó szemmel, féltékeny volt. Egész hisztit lecsapott, hogy ő is pakolja a cuccát, és megy vele. Persze nem engedtem, hiszen még ötéves sincs. Nagyon nehéz volt lebeszélni, de végül bevetettem egy közös palacsintázás ötletét abban a kávézóban-pizzázóban, ahová nagyon szívesen mennek. Ezzel sikerült megfogni, így miután Esztert leadtuk az ottalvós buliba, mi elmentünk palacsintázni, és így békesség volt. Aztán már az is nagyon tetszett neki, hogy este apa csak ővele társasozott, meg, hogy meseolvasásnál csak az ő kívánságait teljesítettem. Így mindenki elégedett volt. Az i-re az tette fel a pontot, hogy másnap este mindketten a mamánál aludhattak, amire már hetek óta készültek. Elfoglalták a mama kényelmes és tágas hálószobaágyát, szegény mama meg a szivacson éjszakázott, de hát mindent az unokákért. A rengeteg puszi meg ölelés úgyis kárpótolja a kis kényelmetlenségért.