2024. április 25., csütörtök

Olvassunk a téli szünetben is!

A Szabadkai Városi Könyvtár gyermekosztályáról az ifjúsági regényeket és az ismeretterjesztő könyveket kölcsönzik a leggyakrabban

A karácsonyi és az újévi ünnepeknek vége, azonban az iskolások még január 14-éig élvezhetik a téli szünetet. A pihenést többek között jó könyvek olvasásával is el lehet eltölteni. Jó könyvek széles választéka pedig a Szabadkai Városi Könyvtárban található. A rendelkezésre álló könyvállományról és a fiatalok olvasási szokásairól Omerović Helénával, a könyvtár gyermekosztályának könyvtárosával beszélgettünk.

Omerović Heléna, a könyvtár gyermekosztályának könyvtárosa (Fotó: Gergely Árpád)

Omerović Heléna, a könyvtár gyermekosztályának könyvtárosa (Fotó: Gergely Árpád)

Omerović Heléna elmondta, hogy azok a diákok, akik beiratkoznak a könyvtárba, a gyermekosztály mintegy 30 ezer könyvéből kereshetnek maguknak olvasnivalót, amelyből 10–12 ezer kiadvány magyar nyelvű.

– A téli és a nyári szünet alatt sem vettük észre, hogy a látogatók száma növekedne vagy éppen csökkenne. A gyermekek szünidőben is ugyanúgy betérnek hozzánk, mint a tanítási időszakban. Ugyanúgy jönnek diákok, akik házi olvasmányt keresnek, mert a szünidő alatt is kapnak ajánlott irodalmat, és azok is betérnek hozzánk, akik csak szórakozás céljából szeretnének egy jó könyvet – mondta Omerović Heléna.

A könyvtárban nincs alsó korhatár, kortól függetlenül bárki betérhet és beiratkozhat az intézménybe, így a legkisebbek is gyakori vendégei a könyvtárnak.

A könyvtár gyermekosztályán 12 ezer magyar nyelvű kiadvány található (Fotó: Gergely Árpád)

A könyvtár gyermekosztályán 12 ezer magyar nyelvű kiadvány található (Fotó: Gergely Árpád)

– A szülők már a legkisebb korú gyermekeket behozzák könyvtárunkba. Ezeknek a gyermekeknek leporellókat, kemény lapú lapozgatókat kölcsönöznek ki. Magyar nyelven gazdag állományunk van óvodásoknak szóló könyvekből. Miután a gyermek megtanult olvasni, szép meséskönyvek állnak a rendelkezésükre. Emellett vannak ismeretterjesztő könyveink is. Azoknak a gyermekeknek, akik nem szívesen olvasnak hosszabb összefüggő szövegeket, meséket, történeteket, általában ezeket az ismeretterjesztő könyveket, gyermekenciklopédiákat, lexikonokat, gyermekeknek szóló tudományos könyveket ajánljuk. Ezeket a könyveket nem kell az elejétől a végéig átolvasni. Elég a gyermeknek átlapoznia, elolvasnia azt, ami megragadja a figyelmét. Az alsós gyermekek legtöbbször csoportosan, a tanítónők kíséretében jönnek el hozzánk különböző gyermekfoglalkozásokra, amelyeket itt az osztályon tartunk. Sok esetben, amikor a szülők nem érnek rá, vagy nem érdekeltek abban, hogy gyermeküket elvezessék a könyvtárba, a tanítónők pótolják ezt – nyilatkozta Omerović Heléna, hozzátéve, hogy a könyvtár olykor kézműves foglalkozásokkal, nyereményjátékokkal igyekszik motiválni a gyermekeket, hogy iratkozzanak be és olvassanak.

Kérdésünkre, hogy a csoportos látogatások során hányan válnak rendszeres olvasókká, a könyvtáros a következőt válaszolta:

– Amikor csoportosan iratkoznak be hozzánk az iskolások, közülük néhányan soha többet nem fogják használni tagsági kártyájukat. Sokaknak azonban ez az esemény jelenti az első löketet, hogy rendszeres könyvtárlátogató váljon belőlük. Tegyük hozzá, hogy az iskolakönyvtárak egyre felszereltebbek, tehát az, akinek az igényeit a házi olvasmányok elolvasása kielégíti, nem fog a könyvtárba látogatni. Pont ezért várjuk a csoportos látogatókat, hogy megmutassuk, milyen új könyveink vannak, miben több a városi könyvtár, mint az iskolai könyvtár – mondta Omerović Heléna.

A könyvtáros az olvasási szokásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az alsósok főleg a meséket, rövid történeteket keresik, mint például a Geronimo Stilton kisegér kalandjait vagy a magyar népmeséket. Emellett az alsós fiúk a dinoszauruszokról szóló kiadványokat is gyakran kölcsönzik ki. Omerović Heléna szerint ennek a korosztálynak különösen fontos, hogy a kiadványok szépen illusztráltak legyenek. Felsőben a fiúk főleg az ismeretterjesztő könyveket, tudományos-fantasztikus műveket, míg a lányok inkább az ifjúsági regényeket olvassák. Az utóbbi időben nagyon népszerűek Leiner Laura regényei és a LOL-sorozat könyvei. Omerović Heléna hozzátette, hogy a könyvtár igyekszik egyaránt beszerezni a külföldi, a magyar és vajdasági kortárs irodalmi műveket. A gyermekosztályon van egy kívánságlista is, amelyre a gyermekek felírhatják azokat a könyveket, amelyeket szívesen elolvasnának, majd a könyvtár megpróbálja ezeket beszerezni.