2024. április 20., szombat

A népzene összeköt

Kishegyesen megtartották a Vajdasági Népzenész Találkozót – Egész Vajdaságból érkeztek résztvevők az eseményre

Vasárnap ért véget a hetedik Vajdasági Népzenész Találkozó, amelynek ez alkalommal a kishegyesi Kátai Vendégház biztosított helyszínt. A háromnapos rendezvénynek csaknem harminc résztvevője volt számos vajdasági településről, valamint az anyaországból is. Az idén három neves előadó érkezett a népzenei találkozóra – mondta el lapunknak Juhász Gábor, az esemény fő szervezője.

A népzenei találkozó (Lakatos János felvétele)

A népzenei találkozó (Lakatos János felvétele)

– A találkozó teljes mértékben önszerveződésként indult útjára, majd szárnyai alá vette a Juhászok Civil Szervezet. Erdélyben már régebb óta léteznek népzenész találkozók, azok mintájára hoztuk létre, hiszen itt nálunk is van egy komoly népzenei mozgalom. A találkozón kötetlenül tudunk beszélgetni és muzsikálni úgy, hogy nem próbafolyamatként kell felfognunk. Természetesen előadókat is hívtunk, akik valamilyen aktuális témáról beszéltek nekünk – mondta el Juhász Gábor, majd hozzáfűzte, hogy a találkozó résztvevői az előadás mellett kötetlenebb formában is el tudtak beszélgetni az előadókkal.

A találkozónak a tanulás és a közös zenélés mellett az idei programok megvitatása is részét képezte. Az együtteseknek vannak közös programjaik is, mint a képzések, táborok, közös koncertek. A találkozó egyben arra is kiváló alkalmat nyújtott, hogy a résztvevők ismertessék egymással a különböző pályázati lehetőségeket.

A hetedik Vajdasági Népzenész Találkozót támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány és a tartományi kisebbségi titkárság.

A találkozó első napján a vajdasági népzenével foglalkoztak, és a tamburazenét emelték ki. Ez alkalommal Csonka Balázs, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója tartott előadást.  Ezen a napon jelen voltak a bácsfeketehegyi és a csantavéri tamburások is.

A találkozó második napján az erdélyi vonószene kapta a főszerepet, amelyről két előadó is beszélt, Árendás Péter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének docense és a Tükrös zenekar brácsása, valamint Codoba Florin hagyományőrző prímás, aki az erdélyi Magyarpalatkáról érkezett. Codoba Florin a híres Codoba család leszármazottja, és a mezőségi zene egyik leghitelesebb tolmácsolója – tudtuk meg a találkozó fő szervezőjétől. A két előadótól nagyon komoly tudást kaptak a találkozó résztvevői a mezőségi népzenéről, és az előadások mellett közös zenélésre is sor került. A táncháztalálkozók egyik kedvelt és szinte nélkülözhetetlen zenéje a mezőségi, és azon belül is a palatkai.